Străini de renume la TIFF 2012. Directorul Festivalului de Film de la Berlin vine la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieter Kosslick, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, manifestare de referinţă la nivel mondial, vine la Cluj-Napoca cu ocazia TIFF-ului, ediţia 2012. El este unul dintre cei peste 350 de invitaţi străini.

TIFF-ul din acest an va aduna la Cluj-Napoca peste 350 de invitaţi de renume din cinematografia mondială. Un nume de referinţă, prezent pentru prima dată la Cluj, este Dieter Kosslick, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. „Acest festival e în top patru festivaluri de film din lume", afirmă regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

Regizor thailandez cu trofee la Veneţia

Un alt invitat de seamă al TIFF 2012 este Pen-Ek Ratanaruang, un remarcabil regizor din noul val al cinematografiei thailandeze. Acesta va fi celebrat în cadrul secţiunii de festival numite „3X3". Peliculele thailandezului au fost selecţionate şi premiate la festivaluri din toată lumea precum Cannes, Berlin, Seattle, Pusan, Viena, Hong Kong şi Bangkok. Unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale este „Last Life in the Universe", distins cu 7 trofee la Festivalurile de la Veneţia şi Bangkok.

Cinefilii vor putea vedea la TIFF cel mai nou film al thailandezului, „Împuşcat în cap", unul dintre filmele despre care organizatorii spun că nu trebuie ratat. El va rula în noua secţiune a festivalului, numită „Oameni şi zei".

Pen-Ek Ratanaruang va susţine şi un masterclass.

Producătorul unor filme regizate de Stanley Kubrick

La Cluj va veni şi Jan Harlan, producătorul executiv al câtorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick. Acesta va vorbi la TIFF despre proiectul lui Kubrick care nu a devenit niciodată film („Napoleon"), ale cărui filmări urmau să aibă loc şi în România. Împătimiţii lui Kubrick vor putea afla mai multe şi din volumul enciclopedic „Kubrick's Napoleon: The Greatest Movie Never Made" care va fi lansat într-o ediţie limitată de 1000 de exemplare.

Lista invitaților străini din acest an mai cuprinde nume influente precum Roberto Olla, directorul Eurimages, Mike Maggiore, programator la  Film Forum din New York - cel mai mare cinema de film independent din New York - şi Eran Kolirin, regizorul celebrului film israelian „A Band's Visit", selecționat în competiția TIFF 2012 cu „Schimbul/The Exchange".

Străini membri în juriul TIFF

Din juriul festivalului şi al secțiunii Zilele Filmului Românesc se află alte nume de referinţă din cinematografie: regizorul  Samuel Maoz (premiat cu Leul de Aur la Veneția pentru Lebanon, în 2009), Kjartan Sveinsson (membru al renumitei trupe islandeze de post-rock Sigur Rós și autorul coloanei sonore a filmului „Vulcanul", premiat pentru regie la TIFF 2011), Mark Adams (critic de film la prestigioasa publicație „Screen International") şi Mike Downey (producător și CEO al Film and Music Entertainment (F&ME) și membru în board-ul Academiei Europene de Film).

Cei care vor decide cui merge Premiul secțiunii Zilele Filmului Românesc - lungmetraj sunt: Guilhem Caillard, critic de film pentru revista canadiană „Panorama-cinéma" și selecţioner pentru Festivalul de Film Cinemania din Montreal, Vincenzo Rossini, director artistic al Festivalului de Film de la Milano, și Michel Ciment, critic de film și președinte onorific al FIPRESCI.

Michel Ciment va susține şi un masterclass despre Stanley Kubrick.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite