Străduţele din centrul Clujului vor deveni alei pietonale pe bani europeni (Vezi harta)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţea de pietonale în jurul fostei Cetăţi, aceasta e strategia administraţiei clujene în ceea ce priveşte viitorul zonei centrale. Strategia municipalităţii pe termen mediu este de a închide circulaţia autoturismelor pe majoritatea străduţelor centrale. Pentru asta, Primăria vrea să atragă aproape un milion de lei de la Uniunea Europeană.

Citeşte şi Cum a schimbat Primăria planurile arhitecţilor clujeni. Adio zonă pietonală în Piaţa Unirii

Arterele din estul şi vestul Pieţei Unirii nu se vor mai închide pentru a nu încurca traficul, deşi aceasta a fost decizia Primăriei în trecut, după un proiect realizat de arhitecţi şi specialişti în urbanism. Proiectul iniţial a fost pus în sertar şi „nu se va arunca“, au precizat reprezentaţii municipalităţii. În schimb, străduţele din zona centrală vor deveni aproape în totalitate pitonale.

Plan B: pietonalizarea străduţelor centrale

În spatele Bisericii „Sf. Mihail“ s-a construit o parcare, ceea ce a stârnit controverse, deoarece zona trebuia să fie destinată exclusiv turiştilor şi pietonilor, alături de cele două laturi circulate în prezent. În replică, municipalitatea a pus în aplicare un plan B, discutat anul trecut, dar care nu a fost adus destul în atenţia publicului: transformarea străduţelor centrale în zone pietonale. Iar asta pe bani europeni.

„Proiectul prevede reabilitarea şi transformarea în pietonale a unor străzi din centru precum Ioan Bob, Micu Klein, Raţiu, iar apoi Brătianu, Kogălniceanu“, ne-a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Nu se va renunţa nici la închiderea celor două laturi, însă acest lucru se va întâmpla abia în circa 5 - 10 ani, a adăugat Buzatu. Asta deoarece în prezent nu poate fi implementat din cauza traficului, problemă pentru care nu au fost identificate alternative.

Pentru reabilitarea străduţelor, Primăria a depus un proiect de atragere de fonduri nerambursabile în valoare de 822 de mii de lei, din care 16 mii de lei reprezintă cofinanţarea din bugetul local. Numele dat proiectului: „La pas prin oraşul comoară“, pe axa Dezvoltare durabilă şi promovarea turismului. În prezent se lucrează la pavarea străzii Ion Raţiu.

Centrul Clujului (zona roz) va deveni pietonal în circa 5 - 10 ani

image

Primar, arhitect

Eugen Pănescu, arhitectul firmei Planwerk, care a realizat Bulevardul Eroilor şi Piaţa Unirii, susţine că municipalitatea nu s-a consultat cu societatea sa privind renunţarea la închiderea laturilor şi transformarea tuturor străduţelor în pietonale. Mai mult, potrivit Oanei Buzatu, pentru fiecare transformare a străduţelor se organizază câte o licitaţie. Modernizarea nu e realizată de firme specializate, ci de meşteri specializaţi în pavaj.

Sorin Apostu nu a putut fi contactat pentru a explica în ce măsură a luat deciziile de transformare a centrului, fără a se consulta cu arhitecţii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite