Stoia, considerat pericol public. Curtea de Apel Cluj a motivat respingerea cererii de eliberare pe cauțiune a lui Călin Stoia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Stoia rămâne în continuare după gratii
Călin Stoia rămâne în continuare după gratii

Curtea de Apel Cluj a făcut publică, vineri, motivarea respingerii cererii de eliberare pe cauțiune a omului de afaceri Călin Stoia, aflat în arest preventiv sub acuzația de dare de mită în formă continuată.

În motivare se arată și faptul că relația de prietenie dintre Stoia și primarul penal al Clujului, Sorin Apostu, cercetat în stare de arest în același dosar, poate pune în pericol întreaga comunitate: „În cauză, activitatea presupus infracţională a inculpatului petent este legată de persoana inculpatului Apostu Sorin, primar al localităţii, şi atribuţiile de serviciu ale acestuia, astfel că interesul public este unul major, deoarece consecinţele acţiunilor acestora sunt de natura a afecta o întreagă comunitate. Din această perspectivă, metoda adoptată de către inculpatul - petent de a disimula actele de dare de mită prin întocmirea fictivă a unor contracte de consultanţă juridică cu cabinetul de avocatura al soţiei inculpatului Apostu Sorin, fără ca aceasta să presteze vreo activitate juridica efectivă, sunt de natură a genera o gravă perturbare a ordinii publice atât sub aspectul respectării legii de către persoanele aflate în funcţii elective, cât şi cu privire la onestitatea care trebuie să guverneze mediul de afaceri. Aşadar, condiţia pericolului public solicitată de lege există si este conturată fără dubiu, iar rezonanţa faptei de genul celei presupus a fi comise de inculpat este actuală şi suscită interes cel puţin sub aspectul modului de acţiune a organelor statului".

În plus, se arată în motivarea deciziei judecătorului, există date că, în ziua reținerii lui Sorin Apostu, Călin Stoia ar fi încercat să șteargă date de pe calculatorul său, chiar să și înlocuiască hardul.

Omul de afaceri Călin Stoia a fost arestat în aceeași zi cu primarul Clujului, Sorin Apostu, fiind acuzat de dare de mită în formă continuată. Cu toate că apropiații lui Stoia au depus într-un cont suma de un milion de lei, fixată de instanța clujeană, magistrații Curții de Apel Cluj au respins, în 29 noiembrie, cererea de eliberare sub control judiciar.

Potrivit judecătorului Curții de Apel Cluj, „inculpatul a creat doar o aparență a îndeplinirii obligației de depunere a cauțiunii, deoarece suma de bani stabilită de către instanță cu titlu de cauțiune nu a fost consemnată pe numele inculpatului, ci este depusă în contul unei persoane care nu are legătură cu cauza", se arată în motivare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite