Steluţa Cătăniciu: eu nu cunosc ca în sediul PNL să se fi întâmplat lucrurile de care sunt acuzate persoanele învinuite în acest dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steluta Cataniciu
Steluta Cataniciu

Şeful de campanie a PNL Cluj, consilierul local Steluţa Cătăniciu, a fost audiată miercuri dimineaţa la sediul DNA Cluj ca martor în dosarul referendumului. Cu această ocazie, Cătăniciu a precizat că nu cunoaşte ca în sediul PNL să se fi întâmplat lucrurile de care sunt acuzate persoanele învinuite în acest dosar.

Steluţa Cătăniciu a fost audiată aproximativ o oră şi jumătate.

„Sunt martor într-un proces care nu are nu ştiu ce miză, este un dosar pe rolul Parchetului, ce m-a întrebat nu pot să vă spun, pentru că eu sunt şi avocat şi ştiu că anchetele sunt secrete până dosarul ajunge în instanţă. Am fost director de campanie, responsabil politic a fost Horea Uioreanu. Raportat la modul în care am interacţionat cu invinuiţii, nu cred că există nici o probă că s-ar fi întâmplat astfel de lucruri, eu nu cunosc ca în sediul PNL să se fi întâmplat lucrurile de care sunt acuzate persoanele învinuite în acest dosar", a precizat aceasta.

Întrebată de jurnalişti dacă Dumitru Samson a fost prezent în sediul PNL în ziua referendumului, Cătăniciu  a precizat: „Domnul Samson a fost în sediul de campanie pe 29 iulie, nu este un secret acest lucru, dar nu cred că este o problemă penală, faptul că un membru de partid este în sediul PNL. Este un pic cam prea mare interesul pentru un dosar care este fără miză, sunt lucruri mai importante în ţara asta. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă am dat bani sau dacă s-au cumpărat voturi din sediul PNL Cluj".

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au început urmărirea penală faţă de Teodor Atanasiu - deputat, preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Alba, pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, prevăzută în art. 13 din Legea 78/2000, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, este urmărit penal pentru trafic de influenţă, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzute în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Totodată, s-a început urmărirea penală faţă de Bogdan Cristian Măgurean, reprezentant al unei societăţi comerciale de pază şi protecţie, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: cumpărare de influenţă, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, Gheorghe Grosu, Radu Stelian Rus şi Nicuşor Ştefan Hanzi, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni: complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii afirmă că există indicii cu privire la faptul că, în cursul lunii iulie 2012, învinuitul Teodor Atanasiu, în înţelegere cu învinuitul Dumitru Samson, a iniţiat o acţiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania şi Banat la referendumul din 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani şi alte foloase materiale.

"Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineţii de 29 iulie 2012, în înţelegere cu Atanasiu, Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean(cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relaţii în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acţioneze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educaţie), iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localităţi de pe raza judeţelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş grupuri de interlopi care să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin. Măgurean Bogdan a acţionat în sensul celor stabilite, în condiţiile în care i s-a pus la dispoziţie un spaţiu din sediul organizaţiei PNL Cluj-Napoca, iar Samson Dumitru l-a pus în legătură cu mai mulţi lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în acelaşi scop. Măgurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanţii de pe raza acestor judeţe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Samson Dumitru, constând în bani şi alte foloase materiale", se arată în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârşitul zilei de 29 iulie 2012 şi în zilele următoare, banii fiind transmişi lui Măgurean de Samson, iar, pe de altă parte, Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Gheorghe Grosu.

De asemenea, s-a stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Samson i-a promis învinuitului Măgurean că va utiliza influenţa de care se bucură la nivelul ministerelor şi îi va influenţa pe funcţionari să acorde contracte firmei de pază şi protecţie reprezentate de Măgurean.

Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, cel al filialei Cluj-Napoca, Adrian Oros, şi vicepreşedintele PNL Cluj Horea Uioreanu neagă că îl cunosc pe Bogdan Măgurean şi că acesta ar fi primit un spaţiu în sediul PNL Cluj-Napoca, aşa cum susţin procurorii DNA care anchetează dosarul privind referendumul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite