Statuia lui Matia Corvin din Cluj va fi aşezată pe piatră de lux (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roca albă folosită la refacerea sitului este adusă din Ungaria şi sculptată la Viştea. Noul soclu care va susţine grupul statuar din Piaţa Unirii va fi restaurat cu piatră din localitatea maghiară Süttő, care s-a folosit şi la celebra clădire a Parlamentului Ungariei din Budapesta, aflată în patrimoniul UNESCO.

Vezi fotografii de pe şantier

Acelaţi tip de piatră a fost folosit la soclul grupului statuar şi în 1902, când a fost ridicat monumentul din faţa Catedralei „Sfântul Mihail” din centrul municipiului Cluj-Napoca. „Vrem să respectăm întocmai aspectul pe care l-a avut grupul statuar, motiv pentru care nu schimbăm nimic. Estetica şi culoarea soclului şi a statuetelor va rămâne aceeaşi”, ne-a spus Peltan Andras, coordonatorul restaurării.

„Piatra folosită la soclu este adusă din Süttő şi e aceeaşi care se foloseşte şi la clădirea Parlamentului Ungariei. În 1902 s-a folosit aceeaşi piatră pentru soclul vechi”, a adăugat acesta. Totuşi, pentru lucrare se va folosi şi piatra existentă, care a putut fi restaurată.

Ce se întâmplă în spatele gardului?

Sub statuia ecvestră de 12 tone, care a fost ridicată la câţiva metri de sol la sfârşitul lunii martie, 15 muncitori lucrează la cofrajele în care urmează să se toarne beton pentru realizarea fundaţiei noului soclu. Potrivit coordonatorului restaurării, a fost nevoie de refacerea întregului soclu din cauza gradului ridicat de degradare provocat de apa care s-a infiltrat între pietre. „După turnarea fundaţiei se va trece la aşezarea pietrelor. Va exista un rând de pietre, apoi un rând de beton armat, apoi din nou un rând de pietre”, a explicat Peltan.

Între timp, alţi meşteri lucrează la recondiţionarea statuetelor reprezentate de ostaşii lui Matia. „Lucrăm la restaurarea statuilor din luna octombrie a anului trecut. Am schimbat peste o mie de şuruburi ruginite, iar statuile sunt curăţate manual, cu abrazive fine”, ne-a detaliat Kolozsi Tibor, restauratorul-şef al sitului.

Acesta spune că şi-au dat seama că e nevoie de curăţarea tuturor statuetelor doar după ce acestea au fost date jos de pe soclu. „Am reuşit să vedem cum arată şi înăuntru şi am decis că e nevoie de recondiţionarea lor. Cercetările s-au făcut cu camere periscopice, dându-ne seama că armătura şi şuruburile erau compromise”, a adăugat Tibor, care este de profesie sculptor.

Statuia lui Matia Corvin călare a fost prinsă în chingi şi cabluri de susţinere şi a fost ridicată, de pe soclu, cu ajutorul unei macarale industriale folosită la ridicarea podurilor, fiind suspendată la mai mulţi metri de sol şi astăzi. Marcel Pop, şeful şantierului, susţine că aceasta va putea fi coborâtă pe soclu abia peste câteva luni, la terminarea lucrării, respectiv a grinzilor şi a piedestalului. „În prezent, aş putea spune că am realizat 30% din lucrare”, a completat acesta. Vezi o galerie foto din momentul ridicării statuii

Investiţie de 1,6 milioane de lei

Proiectul de recondiţionare a grupului statuar costă 1,6 milioane de lei, bani ce vor fi suportaţi de Guvernul României şi cel al Ungariei, în proporţie egală. Constructorii de la firma Concefa, cea care execută lucrarea, estimează că la sfârşitul lunii septembrie ansamblul va fi terminat.

1000 de şuruburi ruginite au fost înlocuite până acum la statuile din Piaţa Unirii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite