Stăpânii roboţilor sunt clujeni (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi elevi clujeni au realizat un robot de explorare care a câştigat locul II la “Infomatrix”, cel mai important concurs de profil din ţară. Robotul inventat de cei doi face misiuni de explorare, cercetare sau chiar de salvare, putând pătrunde în locuri inaccesibile omului.

Cu o masă de circa 6 kilograme, robotul, care se deplasează telecomandat de la distanţă, a fost construit în doar câteva luni. El poate face misiuni de explorare, cercetare sau chiar de salvare şi poate pătrunde în locuri inaccesibile omului.

Invenţia aparţine adolescenţilor David Iacob (19 ani), elev al Liceului “Emil Racoviţă” şi Cătălin Bălan (17 ani), elev la Liceul de informatică “Tiberiu Popoviciu”. Ei au câştigat locul II la concursul internaţional “Infomatrix”, cea mai importantă competiţie de profil din ţară, care s-a desfăşurat luna trecută la Bucureşti.

Dotat cu un braţ mobil

Bijuteria realizată de clujeni şi premiată de un juriu a costat aproximativ 1.500 de lei, ţinând cont de piesele cumpărate din magazinele de electronice, dar şi de cele comandate pe internet.
”Robotul conţine un braţ mobil, care e acţionat prin telecomandă. Direcţia e dată cu ajutorul unui joystick, iar energia e asigurată de baterii de 12 volţi”, ne-a spus David Iacob. Potrivit tinerilor, robotul se deplasează asemenea unui tanc, fiecare din cele două roţi de tracţiune din spate mişcându-se independent. ”Am folosit două motoare de bormaşină pentru propulsie”, a mai explicat tânărul.
Robotul are şi o cameră video, pentru ca cel care îl manevrează să poată vedea încotro se îndreaptă. Raza de acţiune de unde poate fi telecomandat robotul este de circa 100 de metri.
Cei doi tineri au lucrat în echipă din toamna trecută, când şi-au făcut primele planuri pentru realizarea robotului şi au achiziţionat primele piese. ”Eu am lucrat mai mult pe partea de software, iar David pe hardware”, a povestit Cătălin.

S-au ”luptat” cu zeci de concurenţi

La concursul Infomatrix care a avut loc la începutul lunii aprilie în Bucureşti au participat 120 de echipe din 20 de ţări, la categorii precum programare, artă computerizată, conţinut digital, sau programare computerizată şi fotografie. Elevii clujeni s-au înscris la secţiunea "Hardware Control".

”La Bucureşti am mai văzut proiecte interesante, precum un avion care zboară singur, dar din păcate nu funcţiona, sau alte maşini teleghidate”, a povestit Cătălin. ”Cei de la SRI au prezentat un robot cu aceleaşi funcţionalităţi ca al nostru, însă mai mare şi mai scump”, a adăugat acesta.
Cătălin şi David spun că vor continua să creeze noi invenţii, iar pentru la anul şi-au propus să participle din nou la concursul Infomatrix.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite