Stăpânii cuvintelor îşi dispută supremaţia la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai buni 45 de jucători de scrabble din România se întrec azi la Campionatului Naţional de Scrabble. Lucian Grosu, de 67 de ani, este cel mai în vârstă dintre jucători. A început să joace scrabble din 1982. Securişti sub acoperire îi erau parteneri la partidele „jocului suspect“.

Clujul a adunat azi cei mai buni „magicieni“ ai cuvintelor. Cei mai bine cotaţi 45 de jucători de scrabble din România participă în acest weekend, la Cluj, la primele două turnee din cadrul Campionatului Naţional de Scrabble Liber. Lucian Grosu un jucător din Constanţa, care are 67 de ani, este cel mai în vârstă dintre participanţi şi printre primii jucători de scrabble din România.

Acesta a intrat în contact cu scrabble-ul în 1982, atunci când jocul nici nu se găsea pe piaţă. Jucătorii îşi confecţionau jocul, conform indicaţiilor pe care le găseau în revistele de „ştiinţe şi tehnologie“.

„În acea revistă se prezenta frecvenţa cuvintelor în limba română, cuvintele de bază pe care le poţi utiliza. Apoi a apărut o rubrică şi în revista Rebus dedicată scrabble-ului, iar ulterior emisiuni la radio. Mi s-a părut foarte interesant“, îşi aminteşte Lucian Grosu, fost inginer constructor.

Comunişti pe urmele jucătorilor

Jocul a prins foarte repede printre intelectualii vremii, în 1985, la campionatele de profil participând aproximativ 150 de jucători din toată ţara, faţă de 45, numărul celor care s-au adunat la Cluj.

„Erau modalităţi puţine de a petrece timpul liber. Televiziunea nu îţi oferea mare lucru. Cărţile şi activităţi precum scrabble-ul erau cele tentante“, a explicat pensionarul. În acest context jocul a devenit „suspect“ pentru regimul comunist. Astfel că, printre primii jucători de scrabble din România au fost şi câţiva securişti „descuiaţi la cap“, după spusele lui Lucian Grosu.

„Au infiltrat printre noi securişti cu mintea mai deschisă. Nu am avut, însă, neplăceri din partea lor. Nu ne-am ferit de ei. Veneau chiar ei cu poante. Am aflat ulterior care erau scopurile lor. Era greu să impui un joc care se scrie cu doi «b». Pentru ei scrabble-ul avea o nuanţă de joc elitist, venit din vest“, spune sportivul.

Vicecampion

Lucian Grosu a ajuns să facă performanţă abia la finalul carierei. Anul trecut, constănţeanul a devenit vicecampion naţional la secţiunea „anticipaţie“ şi a obţinut locul al treilea la perechi. Sportivul petrece zilnic două ore jucând scrabble online şi a reuşit să reţină până acum câteva mii de cuvinte.

„Nu m-am bazat niciodată pe memorie. Nu pot să reţin decât cuvintele ale căror sensuri le cunosc. Rudele mă mai iau peste picior întrebându-mă ce am de câştigat în urma acestui sport. Le răspund că în viaţă ai şi altfel de satisfacţii decât câştigul material“, a conchis Lucian Grosu.

Cea mai tânără jucătoare

Steluţa Sandu, de 12 ani, din Ploieşti, este cel mai tânăr sportiv care participă la turneele de scrabble organizate la Cluj. Ploieşteanca practică scrabble-ul de două luni, fiind al doilea turneu la care participă. „M-a atras faptul că e un joc de logică. Mă ajută mult şi la orele de română. Învăţ cuvinte de pe o foaie, în weekend. Am încercat să-i atrag pe colegii de clasă, dar lor nu li se pare interesant“, a explicat Steluţa Sandu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite