„Spovedania“ primului clujean declarat oficial falit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar patru blocuri au fost terminate în Complexul Excelsior din comuna Baciu
Doar patru blocuri au fost terminate în Complexul Excelsior din comuna Baciu

Daniel Micle, clujeanul care a fost declarat în faliment, a acceptat să vorbească, în premieră, cu reporterii „Adevărul" cu condiţia să nu fie fotografiat.

Daniel Micle, în vârstă de 32 de ani, este prima persoană fizică din Cluj-Napoca pe care o instanţă a declarat-o în faliment, la sfârşitul săptămânii trecute. Averea acestuia a fost trecută în administrarea unui lichidator judecătoresc. Daniel Micle este acuzat că a păgubit cu zeci de mii de euro circa 100 de persoane care au vrut să-şi cumpere un apartament în complexul de blocuri Excelsior din comuna clujeană Baciu. 53 dintre aceştia l-au acţionat în instanţă. Şapte au reuşit să câştige procesul în urma căruia Daniel Micle a fost declarat falimentar şi prin care şi-au câştigat dreptul de a-şi recupera datoriile. Fiecare dintre cele şapte persoane au fost păgubiţi cu sume între 10.000 şi 30.000 de euro.

Dana Revnic, avocatul ce i-a reprezentat în instanţă pe cei şapte, spune că e puţin probabil ca aceştia să-şi recupereze în totalitate datoria. „Îşi vor recupera probabil parţial datoriile. Ştim că Daniel Micle a păgubit în jur de 100 de persoane", afirmă avocatul Dana Revnic.

Povestea lui Micle

Micle spune că apariţia crizei, neplata la timp a ratelor din antecontractele semnate cu oamenii şi procesele intentate de unii dintre aceştia au fost motivele care l-au adus în situaţia actuală. „Averea mea este pe minus cu 1,7 milioane de euro. 700.000 de euro îi datorez unui investitor englez, John Viener Keith, iar restul, creditorilor", susţine Daniel Micle.

„Când am început afacerea nu am avut nimic. Am vrut ca proiectul să se finalizeze, nu să se ajungă aici. Din 2006 am încercat să pun afacerea pe picioare. Un an mai târziu am cumpărat terenul pentru complex şi s-a făcut proiectul. Terenul a costat 1 milion de euro, iar proiectul, 250.000 de euro. Bani am avut de la John Viener Keith din Anglia, pe care l-am cunoscut prin anii 93-95, prin intermediul bisericii, şi cu care m-am împrietenit. I-am spus despre planurile mele şi el m-a împrumutat. Acum suntem în relaţii foarte proaste. Mi-a deschis şi el process, deoarece consideră că am abuzat de încrederea lui", mărturiseşte Daniel Micle.

2009, anul colapsului

El mai spune că totul s-a împotmolit în 2009, când a mai făcut un împrumut de la Viener ca să poată merge mai departe, însă procesele i-au pus capac. „Odată cu criza au apărut problemele. Cu clienţii am semnat antecontracte prin care ei se obligau să plătească eşalonat banii pentru apartamente. Banii care îi încasam din aceste rate de la antecontracte plăteam furnizorii şi creditorii, inclusiv pe John Viener. Cum unii clienţi nu au mai plătit, nu am mai avut cu ce să plătim creditorii", adaugă sora lui Micle, Veronica Micle.

Păgubiţii i-au trimis lui Daniel Micle invitaţii la conciliere, însă nu s-a ajuns la nicio înţelegere deoarece cereau o reducere de 50% la preţul apartamentelor. „Avem notificările trimise la unii dintre oameni prin care îi anunţăm că apartamentul lor e gata şi să vină să achite restul de bani. Unii nici nu ne-au răspuns, doar ne-am trezit mai târziu că ne-au dat în judecată", afirmă Veronica Micle.

Avere sub semnul întrebării

Cât priveşte averea lui Micle, se ştie că el are mai multe apartamente şi două terenuri, dar sunt ipotecate în favoarea lui John Viener. Daniel Micle susţine că ipoteca e de 700.000 de euro. „Se presupune că e o ipotecă fictivă în valoare de un milion de euro. Credem că Micle nu a luat niciun ban de la Viener. Acest Viener există ca persoană fizică, însă nu el a fost la notar să semneze ipoteca, ci a mandat-o, printr-o procură, pe sora lui Micle", explică Revnic.

Lichidatorul judiciar, Cristina Terpe, afirmă că, în afară de acele bunuri ipotecate, nu se cunoaşte care este averea lui Daniel Micle.

Ultima oră: falimentul a fost suspendat

Curtea de Apel Cluj a suspendat ieri intrarea în faliment a lui Daniel Micle. Lichidatorul judiciar Cristina Terpe spune că instanţa a suspendat intrarea în faliment a clujeanului până la judecarea recursului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite