Spitalul din conacul lorzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul CFR funcţionează într-o clădire construită în secolul al XIX-lea de o familie de britanici avuţi care a părăsit Clujul la începutul primului război mondial. Pereţii groşi, ferestrele elegante şi camerele înalte ale spitalului CFR, aflat pe strada Republicii, ascund o istorie zbuciumată.

Clădirea a fost construită în 1884 de către o familie bogată de britanici, în stilul conacelor de ţară care se construiau atunci în Anglia. Până în 1950, pereţii exteriori ai conacului erau acoperiţi de iederă, aşa cum le plăcea englezilor, potrivit documentelor în care este prezentat istoricul clădirii. Aceleaşi surse au consemnat că spitalul este prima clădire din Cluj la construcţia căreia s-a folosit betonul armat. Nu a trecut mult de la construirea până ce clădirea a fost abandonată, probabil în pripă, de britanicul care a construit-o. Acesta a plecat din oraş la începerea Primului Război Mondial pentru a se înrola în armata ţării sale, intrată în război contra Austro-Ungariei. Din păcate, nicăieri nu apare numele celui care a ridicat impresionanta vilă. Istoricul Vasile Lechinţan a reuşit să identifice unul dintre proprietarii ulteriori ai clădirii, pe cel din 1917, mai exact. „Se pare că în acel an clădirea era în proprietatea baronului Miklos Wesselényi jr., a văduvei acestuia“, a declarat Lechinţan.
 
Un an mai târziu, aici funcţiona deja o policlinică. „În 1919, clădirea a devenit proprietatea statului român, aici funcţionând o policlinică românească“, se menţionează în istoricul clădirii.

În fine, în anul 1920, castelul funcţiona deja ca şi Spital CFR şi dispunea de două secţii: una de ginecologie şi una de neurologie. Cedarea Ardealului de Nord, inclusiv a oraşului Cluj, a făcut ca ca Spitalul CFR să treacă din nou în proprietatea statului maghiar şi se transformă în Spitalul Căii Ferate Maghiare.

Clădirea a devenit din nou spital CFR românesc în 1945. Acum însă, urma să aibă atât policlinică, cât şi spital.  Din 1999, Spitalul CFR Cluj devine Spitalul Universitar CF Cluj.

Mii de bolnavii trataţi

La Spitalul CFR din Cluj au fost trataţi numai anul trecut 11.518 de pacienţi din toate judeţele ţării, potrivit datelor oficiale ale instituţiei. Instituţia aparţine în prezent de Ministerul Transporturilor şi aici lucrează 72 de medici, care au în grijă bolnavii internaţi în clădirea care dispune de 277 de paturi. „Pe bază de trimitere oricine poate fi tratat sau internat la noi. Spitalul e plin tot timpul, vin pacienţi din toată ţara“, a spus Sivliu Albu, directorul instituţiei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite