Spitalele îşi bagă în mormânt şi propriii angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Roman, preşedintele sindicatului SANITAS al asistenţilor medicali, va trimite săptămâna aceasta un memoriu către Ministerul Sănătăţii privind cazul asistentei care ar fi decedat din cauza suprasolicitării.

Reporterii „Adevărul" au aflat de la familia şi de la colegele Feliciei Paşca (48 de ani) cum trăia asistenta de la Clinica de Chirurgie 1 din Cluj-Napoca, care trebuia să aibă grijă, zilnic, de 40 de pacienţi.

S-a îngrijit de viaţa altora zilnic şi fugea de la un pacient la altul, însă din cauza efortului fizic şi psihic, nu a mai reuşit să aibă grijă şi de ea. Felicia Paşca, în vârstă de 48 de ani, era asistentă de mai mulţi ani în cadrul Clinicii de Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Judeţean Cluj şi s-a stins din viaţă în urmă cu trei săptămâni, în urma unui atac cerebral. Colegii cred că a cedat din cauza oboselii de la serviciu, iar soţul acesteia spune că nu a văzut-o să doarmă atât de mult niciodată, precum o făcea în ultimul an. Ar fi nevoie de o asistentă la zece pacienţi, potrivit normelor în vigoare, arată Ştefan Roman, preşedintele sindicatului SANITAS al asistenţilor medicali. La spitalul unde lucra Felicia Paşca, 80 de bolnavi erau îngrijiţi doar de ea şi o altă colegă. „Când eşti una şi te strigă cinci, nu mai şti unde să mergi", povesteşte o fostă colegă a victimei, Claudia Şuta, asistentă la Chirurgie 1.

Preşedintele sindicatului a trimis în urmă cu un an la Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) un memoriu prin care propune noi metode de a stabili normativul de personal necesar spitalelor din ţară, însă acesta nu a avut niciun efect. El va mai trimite un memoriu, săptămâna aceasta pentru a atrage un semnal de alarmă. „Voi trimite o scrisoare Ministerului Sănăţii în care să deplângem situaţia precară din spitale, dar în care voi menţiona şi cazul asistentei care a decedat", a precizat Ştefan Roman.

Citiţi în „Adevărul de Cluj" de astăzi ce spune soţul asistentei decedate despre tragedia prin care trece familia sa.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite