Spitalele din Cluj se pregătesc de angajări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate la mijlocul lunii februarie, printr-o Hotărâre de Guvern. Spitalele din Cluj au nevoie de zeci de medici şi de câteva sute de asistente.

Institutele medicale au raportat necesarul de personal către Ministerul Sănătăţii, iar spitalele au făcut această raportare către Direcţia de Sănătate Publică Cluj. Salariile în domeniul sanitar sunt cuprinse între 900 şi 2.200 de lei brut.

Spitalul de Copii are nevoie de 9 medici, 45 de infirmiere şi 70 de asistente medicale. Spitalul Municipal intenţionează să angajeze 15 asistente şi 10 spălătorese. Spitalul de Recuperare a raportat un necesar de personal auxiliar de 16 oameni, dar şi un necesar de 27 asistente medicale. „În total, medici, asistente, infirmiere şi personal auxiliar avem nevoie de 68 de oameni. Am făcut toate calculele necesare şi ne încadrăm în cele 70 de procente cât trebuie să aibă fondul de salarii din totalul bugetului pe care îl are spitalul", a precizat Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare Cluj.

Spitalul de Infecţioase are nevoie de 35 de asistente medicale şi 20 de brancardieri. Spitalul TBC are nevoie de 2 medici, 5 asistente şi 4 infirmiere. Spitalul din Dej are nevoie de 8 medici, 20 de asistente şi 15 infirmiere. Spitalul din Turda vrea să angajeze 6 medici, 20 de asistente şi 27 de infirmiere şi femei de serviciu. Spitalul din Câmpia Turzii are nevoie de 6 asistente, 2 medici şi 4 infirmiere. Spitalul din Gherla a solicitat angajarea a 3 medici, 5 spălătorese şi 4 asistente medicale. Spitalul din Huedin are un necesar de 4 medici, 3 asistente şi 8 infirmiere. Spitalul din Borşa are nevoie de 4 asistente medicale.

Norme supraîncarcate

Cele patru institute medicale din Cluj şi Spitalul Judeţean au fiecare din ele nevoie de câte 200 de asistente, 70 de infirmiere, femei de serviciu şi spălătorese şi de câte 10 - 15 medici. „Un medic câştigă 2.200 de lei brut, o asistentă 1.500 brut, iar o femeie de serviciu câştigă 900 de lei", a spus Cristiana Ciortea, director al Spitalului Judeţean. „Muncim mult mai mult în condiţiile actuale. Suntem prea puţini şi suntem programaţi la mai multe operaţii, facem mai multe consultaţii decât ar trebui să ne fie norma. Iar asistentele au de supravegheat mai mulţi pacienţi", a spus Manuel Chira, medic la Institutul Inimii.

Asistentele şi medicii pleacă în sistemul privat unde sunt plătiţi de 4 ori mai bine sau în străinătate, unde sunt plătiţi chiar de 10 ori mai bine decât în spitalele din ţară, spune liderul sindicatului Sanitas, Ştefan Roman. „E o adevărată «hemoragie» de personal medical. Nu avem personal pentru sterilizarea aparaturii şi instrumentarului medical. E din ce în ce mai greu pentru Institutul nostru. Oamenii sunt tot mai obosiţi, extenuaţi de-a dreptul", a precizat Manuel Chira, medic la Institutul Inimii din Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite