Speologii din Ardeal s-au reunit, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 80 de speologi din mai multe judeţe din Transilvania, s-au reunit, astăzi, la peştera Humpleu, pentru a participa la o misiune de salvare deosebit de dificilă.

Acţiunea coordonată de speologii clujeni din cadrul Salvaspeo a fost organizată cu sprijinul logistic din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, respectiv a Detaşamentului de Pompieri Huedin, dar şi lucrători ai Salvamont Vlădeasa.

În fapt, cei 78 de speologi veniţi din judeţele Cluj, Arad, Bihor şi Alba, s-au reunit la Peştera Mare din Valea Firii, cunoscută şi ca „Humpleu“, pentru a simula o intervenţie de salvare a doi turişti din subteran. Acţiunea desfăşurată în condiţii deosebit de dificile a fost coordonată de membrii a două puncte de comandă situate la intrarea în Humpleu, dar şi în peştera cu apă.

Conform scenariului, în peştera cu apă, în una din locaţii, a avut loc o viitură, respectiv o cameră a fost umplută cu apă, motiv pentru care un turist a rămas blocat în subteran. Pentru a aduce victima la suprafaţă, speologii au apelat la ajutorul lucrătorilor ISU, care au început să scoată apa din peşteră cu ajutorul a două motopompe. În total, ieri, până la ora 15.00, din peşteră a fost extrasă o cantitate de apă care ar fi încăput în 5 cinsterne de câte 20 de tone.

În cealaltă grotă, Peştera Mare, considerată a doua ca mărime din Europa şi a patra din lume, cu o lungime în subteran de peste 40 de kilometri, speologii urmau să scoată cu targa un accidentat aflat undeva pe traseu.

image

„Victima şi-a fracturat piciorul, iar echipele subterane lucrează la scoaterea la suprafaţă a victimei. Targa este dusă de nouă speologi. Întreaga acţiune a început la ora 11.00 şi urmează să fie încheiată la ora 18.00 şi ne-a costat în jur de 1.200 de lei, bani scoşi din buzunarele noastre. Important de menţionat este faptul că pe targă se va afla un om“, a declarat Vari Laszlo Gyorgy, şeful Salvaspeo Cluj.

ONG „ilegal“

Reprezentantul Salvaspeo a ţinut să menţioneze că astfel de acţiuni de simulare a accidentelor, se desfăşoară de patru ori pe an. „Din Cluj suntem 27 de speologi care ne-am înfiinţat un ONG. De patru ani de când am cerut să fim subcontractaţi de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, nu am primit niciun răspuns. Potrivit legii care reglementează prevenirea accidentelor în subteran, la Cluj ar trebui să avem două echipe de speologi salvatori. Până acum, oficial nu s-a înfiinţat niciuna“, a arătat Vari Laszlo Gyorgy.

Speologul a ţinut să mai susţină obligativitatea punerii în legalitate a cluburilor speologice, dând exemplu, accidentul de la peştera Huda lui Papară din 30 mai. „Atunci au venit speologi din Arad, Alba, Cluj şi Bihor. În urma unui exerciţiu de simulare am constatat că un drum de trei ore în subteran, dacă e făcut cu targa, durează 12 ore, iar accidentele în peşteră se pot întâmpla oricând“, a mai spus reprezentantul Salvaspeo Cluj.

După simulare, speologii reuniţi în Valea Firii, locaţie aflată în apropiere de cascada Vălul Miresei din Răchiţele, au rămas pentru socializare.

„Misiunea noastră este să preluăm victimele la suprafaţă pentru că legea ne interzice să intrăm în subteranul de care se ocupă speologii. Noi avem un protocol de colaborare cu Salvaspeo Cluj“

Căpitan Felician Borz, ofiţer ISU Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite