FOTO Spectacolul după un dosar al Securităţii face valuri în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sfârşitul piesei, fiecare personaj îşi cere iertare, gest care îi îndeamnă pe turnătorii Securităţii să facă la fel.
La sfârşitul piesei, fiecare personaj îşi cere iertare, gest care îi îndeamnă pe turnătorii Securităţii să facă la fel.

Cronici ale piesei „X mm din Y km", care se va juca din nou la Cluj, au ajuns în presa străină, de la Agenţia France-Presse, până la „China Post" şi „Arab Times".

„Recunosc şi-mi cer iertare că am turnat Securităţii...", vor scrie miercuri, din nou, la ora 19.00, la Cluj-Napoca, actorii la finalul piesei „X mm din Y km", care este prima reprezentaţie din România inspirată dintr-un dosar al Securităţii şi pusă în scenă într-un spaţiu nonconformist, la Sala Studio a Fabricii de Pensule din Cluj.

Spectacolul, lansat în urmă cu o lună, s-a jucat doar la Cluj, iar organizatorii, Asociaţia „Colectiv A", anunţă că vor organiza, de miercuri începând, câte o reprezentaţie pe lună, secondată şi de o dezbatere. „Am văzut că la primele două puneri în scenă au venit atât tineri, cât şi persoane peste 50 de ani. Vrem, după spectacol, să le dăm ocazia celor două generaţii să discute şi să afle lucruri noi", afirmă preşedintele Asociaţiei „Colectiv A", Miki Branişte. Din luna martie 2012 vor să-l promoveze în campusurile studenţeşti din şase oraşe ale ţării.

Cronici şi în lumea arabă

Spectacolul, care a avut premiera în 18 noiembrie, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional Temps D'Images, a trezit interesul presei internaţionale. La lansare au venit ziarişti din Franţa, Belgia şi Letonia. „Articolul publicat de Isabelle Wesselingh, directoarea Agenției France-Presse din România, a fost preluat de „L'express", „Le Parisien", „The Independent", „China Post", „Arab Times" etc. La lansare au venit şi jurnalişti din Letonia", explică Miki Branişte.

Imagini din piesa de teatru „X mm din Y km“

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA IMAGINI DIN SPECTACOL

Regizoarea reprezentaţiei, Gianina Cărbunariu, a fost încântată de faptul că spectacolul a stârnit reacţii şi în presa românească, deoarece foarte greu o producţie independentă reuşeşte să capteze atenţia mass-media doar după două spectacole. Crede că un rol important l-a avut faptul că premiera a fost în cadrul Festivalului Temps d'Image. „Articolul scris de Isabelle Wesselingh pentru AFP a fost într-adevăr preluat de multe publicaţii străine, ceea ce demonstrează interesul pentru această temă, care e una din istoria recentă", susţine regizoarea.

Totul, după un anunţ în presa germană

Preşedintele Asociaţiei „Colectiv A" spune că spectacolul prezentat prima dată pe scena Fabricii de Pensule s-a născut în urma unui... anunţ în presa germană. „Gianina Cărbunariu a dat anunţ într-un ziar prin care spunea că doreşte să se întâlnească cu saşi plecaţi din România. Au răspuns 48 de persoane care au vorbit şi despre dosarele lor din arhivele Securităţii", adaugă Miki Branişte. Apoi s-a făcut o cerere la CNSAS pentru o cercetare în vederea realizării unui spectacol.

Baza „X mm din Y km" este o stenogramă ce conține discuția până în cele mai mici detalii pe care a avut-o scriitorul Dorin Tudoran cu reprezentanți ai Comitetului Municipal de Partid în anul 1985.

Regizoarea crede că o discuţie publică pe tema colaborării, nu verdicte, ar fi necesară. „A cere iertare mi se pare, în primul rând, un act de redobândire a demnităţii, un gest normal care, poate, ar marca intrarea într-o epocă de normalitate morală. Deocamdată, privind la ce se întâmplă în jur, e o utopie. Dar teatrul îşi permite, printre altele, să ne invite să imaginăm utopii, fără, însă, să uite o secundă să pornească de la realitatea existentă", mai afirmă regizoarea piesei.

Intenţia acesteia e de a continua să se documenteze la CNSAS şi pentru viitoarele sale proiecte întrucât interesul pentru această temă este unul mare şi peste hotare. Ea a fost invitată să participe într-un proiect ce adună diferiţi artişti din Est, proiect numit „Parallel Lives - 20th Century Trough the Eyes of Secret Police", organizat de festivalul internaţional de teatru de la Nitra.

Preţul la spectacol este de 15 lei, iar biletul redus costă 7,5 lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite