Sparge cărămizile fără suflare la doar 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 12 ani, micuţul karatist Radu Andrei Crişan sparge cărămizile cu o îndemânare care i-ar invidioşi şi pe profesionişti. S-a apucat de karate acum nouă luni şi vrea să ajungă sensei.

Radu Andrei Crişan locuieşte în Mărăşti. După cum spune, periodic observă copii de aceeaşi vârstă cu el sau adolescenţi care în loc să facă sport pentru a-şi dezvolta corpul, se apucă de fumat sau chiar participă la bătăi. În urmă cu nouă luni, şi-a luat inima în dinţi şi a păşit pentru prima oară într-o sală de antrenament de kyokushinkay, o ramură a karate-ului.

De atunci, este nelipsit de la antrenamentele despre care spune că sunt o plăcere a sa, şi în scurt timp a devenit unul dintre cei mai promiţători şi valoroşi membri ai clubului „Power Karate“. De curând, s-a specializat în spargerea cărămizilor cu pumnul, cu o măiestrie care îi face invidioşi chiar şi pe colegii mai mari din cadrul clubului.

„Nu e greu să spargi cărămizile. Important e să nu laşi pumnul moale pentru că atunci poate să te doară. Trebuie doar să fii foarte hotărât şi să te gândeşti că atunci când loveşti, eşti cel mai bun“, spune, modest, micuţul karatist care după doar nouă luni de antrenamente s-a clasat pe poziţia a cincea la Campionatul Naţional de Kyokushinkay.

„Sunt pacifist“

Karate-ul îl vede ca pe un sport care dezvoltă abilitatea de autoapărare a tinerilor şi nu unul de luptă. „Fac karate pentru mine. Am luat contactul cu acest sport prin televizor, unde urmăream diverse lupte. De când mă antrenez am devenit mai disciplinat şi nu uit niciodată de şcoala “, spune Radu.
Ca oricare sportiv are şi el un ţel spre care aspiră, respectiv un idol. „Idolul meu este sensei Horaţiu Neagoe, membru al Federaţiei de Kyokushin Tradiţional din România. Vreau să am centura neagră pentru a-mi face propriul club şi să antrenez alţi copii. Nu fac karate ca să mă bat. Mie-mi place armonia şi pacea“, arată Radu Crişan.

În cadrul unei reprezentaţii susţinute în faţa câtorva sute de copii de la mai multe şcoli din Cluj, ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Radu Andrei Crişan a condus echipa de karatişti Kyokushinkai a clubului din care face parte, respectiv a fost anunţat de sensei-ul clubului ca fiind un viitor sportiv de performanţă şi cel mai bun elev.

Cum vezi karate-ul în Cluj?
E un sport destul de dezvoltat şi e bine. Le recomand tuturor tinerilor să-l practice pentru autoapărarea lor.

Ai renunţa la karate pentru un alt sport?
Nu aş renunţa pentru că îl iubesc de mic copil şi mi-am dorit să fac karate. Nu mă voi opri acum.

Profil
NĂSCUT: 1 decembrie 1997, Cluj-Napoca
STUDII:  Şcoala „Simion Bărnuţiu“, clasa a V-a

Ce-i place
Îmi place să am timp liber pentru a merge la antrenamente, dar şi pentru a-mi putea face temele pentru şcoală.

Ce nu-i place
Nu-mi place să umblu prin cartier şi să văd sau să stau cu cineva care fumează sau sunt puşi pe scandal.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite