Şpaga de la Vama Halmeu, „garantată“ cu un teren de lângă Nokia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri clujean Liviu Florian s-a oferit să pună la bătaie un teren, pentru a facilita obţinerea mitei ce urma să ajungă la şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean. Rechizitoriul în dosarul în care o angajată a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, a plătit 130.000 de euro mită pentru a devenit şefa instituţiei a fost făcut public ieri.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, omul de afaceri clujean Liviu Florian  ar fi pretins şi primit de la Nicoleta Manuela Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro. În schimbul banilor, i-a promis că îl va determina pe Radu Traian Mărginean, şef al Autorităţii Naţionale Vamale (ANV) şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), s-o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Florian a intervenit la şeful vămilor prin intermediul lui Eugeniu Petrescu, membru PDL Bucureşti, sectorul 5.

Şpagă în numele PDL

De altfel, suma de 130.000 de euro a fost pretinsă „de către inculpatul Florian Liviu, direct, pentru Partidul Democrat Liberal şi pentru învinuitul Mărginean Radu Traian – şef al ANV şi vicepreşedinte al ANAF“, este consemnat în rechizitoriu că a declarat Nicoleta Dobrescu. Florian şi Dobrescu au evitat, pe cât posibil, atât întâlnirile directe între ei, cât şi convobirile telefonice. Astfel că şpaga „circula“ prin intermediari. Atât inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu, cât şi omul de afaceri Liviu Florian îşi desemnaseră câte o persoană prin care să ţină legătura şi prin care să dea, respectiv să primească banii. Nicoleta Dobrescu l-a desemnat pe Ioan-Romeo Niţu, vânzător la un magazin Duty-Free din Vama Halemu, ca persoană care să dea banii în numele ei, iar Liviu Florian pe Ion Savu, un mic om de afaceri, ca persoană care să ia banii. Pentru că Nicoleta Dobrescu nu a reuşit să facă rost de toţi banii deodată, părţile au convenit ca suma să fie remisă în tranşe.

Şi-a amanetat bijuteriile şi a luat credit

Inspectorul vamal a început să împrumute bani, chiar în schimbul promisiunii de „foloase pecuniare, constând în introducerea în ţară de ţigări, de la magazinul Duty-Free, prin activităţi de cotnrabandă“, mai menţionează procurorii în rechizitoriu. Pe lângă banii împrumutaţi, Nicoleta Dobrescu şi-a amanetat bijuteriile şi a contractat un credit de nevoie personale, astfel încât a reuşit să strângă, în decurs de cinci luni, suma de 130.000 de euro, pretinsă de Liviu Florian. Nicoleta Dobrescu s-a autodenunţat la DNA în ianuarie 2011, cu privire la şapga dată. Însă aceşti bani au fost daţi doar pentru delegarea temporară a Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Vămii Halmeu. Pentru o numire definitivă, i-a fost cerută o sumă şi mai mare: 300.000 de euro.

Teren lângă Nokia

„Inculpatul Florian Liviu mi-a propus în mod direct să găsesc persoane care ar putea să pună pentru mine această sumă de 300.000 de euro, iar el, în schimbul acestei sume, urma să garanteze cu un teren lângă fabrica «Nokia» din judeţul Cluj, teren despre care ştiu că îi aparţinea, însă nu pe numele lui, ci pe numele inculpatului Savu Ioan“, stă consemnată în rechizitoriu declaraţia Nicoletei Dobrescu. În fapt, terenul cu care urma să fie „garantat“ împrumutul de la „creditori“, de regulă cămătari, era un teren intravilan, cu suprafaţa de aproxiamtiv 2,8 hectare, situat în comuna Bonţida, sat Răscruci, judeţul Cluj, aflat la câţiva kilometi de fabrica Nokia din Jucu.

„Dosarul acesta este o cacealma. Nu există probe la dosar. Contestăm legalitatea măsurii arestării“, a declarat Eugen Iordăchescu, avocatul lui Florian. Despre terenul oferit drept garanţie pnetru împrumuturi,  avocatul clujean a declarat că aparţine, în exclusivitate, lui Ion Savu, nu lui Florian. 

Şeful Vămilor, judecat în alt dosar

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au decis, marţi, trimiterea în judecată a părţilor implicate. Liviu Florian, Ion Savu şi Ioan-Romeo Niţu se află în arest preventiv din 4 februarie. În timp ce Florian este cercetat pentru trafic de influenţă, infracţiune pedepsită cu între 2 şi 10 ani de închisoare. Savu şi Niţu sunt cercetaţi pentru compicitate la trafic de influenţă, respectiv complicitate la cumpărare de influenţă. Mai este cercetat în stare de libertate şi Florin Feher Dănuţ, tot pentru complicitate, dar şi Nicoleta Dobrescu, pentru cumpărare de influenţă. În acest dosar, procurorii au decis disjungerea cauzei pentru  fost şef al Vămilor, demis în 9 februarie, Radu Traian Mărgineanu, care este acuzat de primire de mită şi trafic de influenţă. Acesta va fi judecat în alt dosar.


Ioan Romeo Niţu, Ion Savu şi Liviu Floian (de la stânga la dreapta) sunt cercetaţi în arest

Presupusă relaţie amoroasă

„Eu o cunosc pe Nicoleta Dobrescu din toamna anului 2009, făcea parte din anturajul fiicei mele. Singura mea culpă este că am avut o relaţie cu această femeie, o relaţie nepotrivită, de bărbat – femeie, nimic altceva. Eu nu i-am solicitat niciodată vreun ban“, a declarat Liviu Florian la judecarea recursului împotriva măsurii arestării.

Omul de afaceri clujean Liviu Florian a intrat în 2005 în Top 300 Capital al celolr mai bogaţi români, averea sa fiind estimată  la 18-20 milioane de dolari. Cea mai importantă afacere a sa era Agropflip, ferma de porci de la Bonţida, localitatea în care se află şi terenul cu care urma să fie „garnatat“ împrumutul şi lanţul de magazine de desfacere Flip din Cluj. În 2006, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) organizează şapte licitaţii pentru vânzarea activelor unor debitori, printre care şi Agroflip, cu o restanţă de peste un milion de dolari. În 2007, combinatul înaintează „un program de modernizare-conformare” care determină autorităţile să-i dea aviz de funcţionare. Peste doi ani, bunurile imobile ale Agroflip, estimate la peste 1,6 milioane lei, sunt scoase la vânzare prin licitaţie.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite