Sorin Apostu află mâine dacă va fi eliberat. Magistratul care a judecat până acum dosarul s-a abţinut de la judecarea cauzei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu (foto: adevarul)
Sorin Apostu (foto: adevarul)

La Curtea de Apel Târgu Mureş a avut loc, luni, un nou termen în procesul în care fostul primar al Clujului, Sorin Apostu este cercetat pentru fapte de corupţie. Dosarul în care sunt judecaţi fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia a fost repartizat de Curtea de Apel Târgu Mureş magistratului Floare Găzdac, care o înlocuieşte astfel pe Mihaela Creţu, după ce acest judecător a depus o cerere de ab

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Târgu Mureş, Mihaela Creţu, magistratul în dosarul în care sunt judecaţi fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia, a depus o cerere de abţinere, care a fost acceptată, astfel că dosarul a fost repartizat magistratului Floare Găzdac, care a intrat la termenul de luni în sala de judecată.

Cererea de abţinere depusă de Mihaela Creţu a fost acceptată ca urmare a "antamării fondului" prin sentinţa dată de aceasta în 12 iulie în cazul denunţătoarei din acest dosar, Aspazia Droniuc, având calitatea de coinculpată.

La termenul de luni de la Curtea de Apel Târgu Mureş au fost depuse de către apărătorii fostului primar Sorin Apostu şi ai omului de afaceri Călin Stoia şi noi cereri în probaţiune, fiind solicitată din nou revocarea măsurii arestului preventiv în cazul lui Apostu şi respectiv ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara în cazul lui Stoia, au afirmat sursele citate. Instanţa urmează să se pronunţe marţi asupra acestor solicitări. Un nou termen pentru judecata pe fond a fost fixat pentru 17 septembrie.

Apărătorul lui Sorin Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, a susţinut că în stadiul actual al procesului au fost deja audiaţi principalii martori, iar clientul său nu mai poate influenţa ancheta, iar eliberarea acestuia sub control judiciar nu ar prezenta pericol pentru ordinea publică. În plus, spunea avocatul, durata termenului de arest preventiv la acest moment „este mai mult decât suficient", că dacă inculpatul ar fi reţinut în stare de detenţie, „există riscul detenţiei excesive prin depăşirea termenului rezonabil" şi că pe parcursul celor 10 luni de arest preventiv nu au apărut elemente noi în cauză, care să justifice prelungirea stării de arest preventiv.

Judecătorul Mihaela Creţu a condamnat-o pe femeia de afaceri Aspazia Droniuc (36 de ani) la 3 ani de închisoare cu suspendare, judecată în acelaşi dosar cu fostul primar. Femeia a declarat procurorilor că a dat mită edilului-şef al Clujului, Sorin Apostu, dar şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Bica. Aspazia Droniuc este învinuită în acest dosar de cumpărare de influenţă în formă continuată, spălare de bani în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Curtea de Apel Târgu Mureş a condamnat-o pentru toate infracţiunile de care era acuzată, apoi a contopit pedepsele, menţinându-o pe cea mai mare, respectiv trei ani de închisoare şi hotărând suspendarea executării.

Apostu, singurul judecat în stare de arest

Sorin Apostu este singurul dintre cei patru inculpaţi din dosar - Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu, soţia fostului primar, şi Aspazia Droniuc, care are şi calitatea de denunţător - care este judecat în stare de arest preventiv.

Dosarul a fost strămutat a Târgu Mureş de la Curtea de Apel Cluj, iar în acesta cei patru sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual.

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Apostu a fost trimis în judecată la 29 decembrie 2011, de procurorii DNA, alături de soţia sa, avocata Monica Apostu, de omul de afaceri Călin Stoia şi de Aspazia Droniuc, toţi fiind acuzaţi de fapte de corupţie.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

La 15 februarie 2012, Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

În data de 7 martie 2012, dosarul a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj, la Curtea de Apel Târgu Mureş, iar la 22 martie 2012 fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia au fost transferaţi la Penitenciarul din Târgu Mureş.

Primul termen al procesului a avut loc la 2 aprilie 2012, când magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş au luat în discuţie prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul lui Sorin Apostu şi Călin Mihai Stoia.

Măsura de arest preventiv a fost prelungită de mai multe ori pentru Sorin Apostu, în timp ce omul de afaceri Călin Mihai Stoia a fost eliberat sub control judiciar, la 13 aprilie 2012.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite