Soluţii anti-stres în Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Cluj se vor organiza cursuri de pregătire a poliţiştilor pentru misunile în care trebuie să facă uz de armă. 160 de poliţişti români vor participa la cursuri speciale pentru a face faţă stresului din timpul misiunilor în trebuie să folosească arma de foc din dotare.

Un simulator video de ultimă generaţie pare să fie soluţia găsită de autorităţi pentru diminuarea stresului pe care poliţiştii români îl resimt  după ce folosesc  arma de foc din dotare. Proiectul în cauză, suprnumit „BIA", presupune achiziţionarea şi instalarea unui simulator video, ca parte a unui centru de excelenţă anti-stres,  dar şi antrenarea fizică şi psihică a agenţilor operativi pentru a fi mereu pregătiţi pentru situaţiile în care vor avea nevoie de arma de foc din dotare. Centrul de excelenţă urmează să funcţioneze în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşanu" din Cluj-Napoca.

Practic, centrul va pregăti agenţii pentru toate misiunile în care ei vor avea nevoie să folosească arma din dotare, punând însă accentul pe o pregătire psihică temeinică, „importată" de la poliţiştii din Italia şi Germania, ţări partenere ale proiectului.

Proiect de 420.000 de euro

„Poliţistul desemnat de inspectoratele judeţene va participa în grupuri de lucru în care psihologi vor pregăti respectivul poliţist în instrucţia tragerii", a declarat comisarul-şef Alexandru Tanco, adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, prezent ieri la Cluj la demararea proiectului „BIA".

Proiectul a primit cofinanţare europeană nerambursabilă în valoare de 300.000 de euro din totalul costurilor care se ridică la aproape 420.000 de euro, restul provenind din surse rambursabile şi de la bugetul de stat.

În prima fază vor fi organizate cursuri pentru 20 de profesori/instructori care să poată pregăti pe viitor şi alţi agenţi. Din primul lot de cursanţi vor face parte 160 de poliţişti care vor fi selectaţi de inspectoratele judeţene din toată ţara. „Pregătirea psihologică este esenţială pentru poliţiştii care se confruntă cu situaţii dificile în teren. Ei trebuie să ştie când să pună mâna pe armă şi să o folosească în siguranţă şi doar în anumite cazuri", a explicat şi comisarul Laurenţiu Stoica, directorul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan".

„În Germania, toţi poliţiştii efectuează antrenamente obligatorii pentru tragere şi au parte de consiliere psihologică de specialitate înainte şi după ce participă la misiuni. Sunt obligatorii 10 astfel de ore de exerciţiu în fiecare lună", a declarat Hans-Jorg Batt din partea conducerii Centrului pentru Pregătire a Poliţiştilor din Baden-Wűrttemberg, Germania.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite