Soluţia auditorului pentru Mechel: sprijin din partea grupului. Compania a decis să concedieze 800 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întreprinderea de la Câmpia Turzii
Întreprinderea de la Câmpia Turzii

Auditorul independent care a analizat situaţia financiară a Mechel a concluzionat că este necesar „suportul financiar si operaţional al grupului pentru asigurarea continuităţii în exploatare a Societăţii“, în condiţiile unor pierderi de  107 milioane de lei. Mechel este una dintre cele mai companii din Rusia, având activităţi în minerit, siderurgie, feroaliaje şi energie electrică.

Mechel a avut pierderi de 107 milioane de lei anul trecut, conform auditului realizat de BDO Audit SRL. Situaţia nu este nouă pentru companie întrucât, şi în 2009 au fost înregistrate pierderi de 155 de milioane de lei, iar în 2010 - 166 de milioane de lei. Soluţia auditorului independent a fost: „Fără a exprima alte rezerve, aşa cum este prezentat în Nota referitoare la Continuitatea în exploatare, atragem atenţia asupra necesităţii suportului financiar şi operaţional al grupului pentru asigurarea continuităţii în exploatare a Societăţii.“   Mechel este una dintre cele mai mari companii din Rusia. Afacerile trustului includ patru segmente: minerit, siderurgie, feroaliaje şi energie electrică. Grupul rus Mechel a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii (INSI), Mechel Târgovişte (COS), Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Mechel are în România aproximativ 7.000 de angajaţi.

Mechel a anunţat că va concedia 800 de persoane

Aproape 800 din cei 1.904 angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii vor fi disponibilizaţi începând cu luna iunie, după ce acţionarul majoritar rus a notificat, miercuri, conducerea sindicatului asupra acestei intenţii, transmite corespondentul MEDIAFAX. Liderul sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat, miercuri, că angajaţii care vor intra în şomaj vor beneficia de trei salarii compensatorii, conducerea sindicatului încercând să negocieze obţinerea unor facilităţi suplimentare.
„Am primit, miercuri, notificarea din partea acţionarului majoritar rus că un număr de 799 de angajaţi din cei 1.904 câţi are combinatul Mechel Câmpia Turzii vor fi disponibilizaţi. Procedura a început acum şi cel mai probabil persoanele respective vor intra în şomaj începând cu luna iunie. Angajaţii vor primi trei salarii compensatorii conform contractului de muncă, dar conducerea sindicatului va încerca să obţină ceva în plus", a spus Pascu.
El a precizat că a avertizat autorităţile locale şi judeţene de mai multe ori asupra situaţiei grave de la Mechel Câmpia Turzii, nefiind luată nicio măsură de preîntâmpinare a unei disponibilizări masive a angajaţilor.
"Miercuri se desfăşoară la Moscova o şedinţă a grupului Mechel şi aşteptăm să vedem ce alte decizii vor fi luate. Cu câţi angajaţi rămânem nu se va putea face mare lucru în combinatul de la Câmpia Turzii", a spus liderul de sindicat.Potrivit acestuia, notificarea de disponibilizare a fost transmisă şi Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) şi Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj.

Motivarea deciziei Mechel

Conducerea Mechel Câmpia Turzii şi-a motivat decizia de a disponibiliza, începând cu luna iunie, 800 de angajaţi. Potrivit reprezentanţilor grupului, la baza hotărârii au stat motivaţiile economice.

„Această decizie este dictată doar de motivaţii economice şi de dorinţa de a păstra competitivitatea întreprinderii în actualele condiţii de piaţă. În viitorul apropiat este planificată reducerea a 799 de posturi, din care aproximativ 30% sunt posturi indirect productive şi cele administrative”, a declarat Irina Siman, din cadrul companiei.

Aceasta a mai precizat că Mechel Câmpia Turzii desfăşoară consultări cu sindicatul privind optimizarea numărului de personal.




Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite