Cluj: Ovidiu Avram a colaborat cu „Solidaritatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca pictor homeopat, foloseşte „dinamita suprarealismului“ pentru a elibera calea spre sănătate. A emigrat în 1988 şi a avut expoziţii în diverse ţări.

Născut: 9 august 1953, la Teiuş
Studii: Liceul industrial, Cugir, Institutul de Arte Plastice, Cluj
Familie: căsătorit, are trei copii

S-a născut într-o familie de ceferişti, aşa că prima lui dragoste a fost locomotiva. Şi acest element de forţă a rămas un constituent activ al artei sale suprarealiste. A început să deseneze de copil, trenuri şi locomotive, dar tatăl nu l-a încurajat spre studii de arte plastice. S-a înscris la Liceul Industrial Construcţii de Maşini din Cugir, unde profesorii, observând care este adevărata lui chemare, i-au încropit un atelier de pictură. A luat multe diplome la concursurile şcolare judeţene şi naţionale.

În ilegalitate

După ce a cochetat o vreme cu filosofia şi apoi i-a trecut pe timpul armatei, a dat la  Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca. A fost atent la propriile vibraţii şi şi-a croit un stil puternic ancorat în figurativ. A avut expoziţii personale la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Satu Mare, Botoşani. În 1986, are o expoziţie personală la Braunschweig, Germania, ceea ce i-a deschis apetitul  pentru Occident. În 1988, s-a înscris pentru o excursie în Polonia şi a rămas acolo, fiind dat în urmărire în ambele ţări. În „ilegalitate“ a pictat, a făcut restaurări, a expus la Cracovia şi a vândut suficiente lucrări cât să se gândească să „emigreze“.

Azil politic în Germania

Era protejat de Sindicatul Solidaritatea, pentru care a făcut grafica la nişte timbre şi afişe. Cei de la Solidaritatea i-au tipărit o viză falsă de expulzare pe paşaport, iar Lech Walesa i-a dat o scrisoare de recomandare pentru o grupare de opoziţie dintr-o ţară vecină. Până la urmă a ajuns în Ungaria. A avut peripeţii ce nu pot fi povestite pe scurt până când a reuşit să ajungă în Germania, unde a cerut azil politic. Era în preajma evenimentelor din decembrie 1989. A stat într-o colonie de artişti veniţi din toată lumea. A pictat şi a expus la Wendeburg, Neuilly-sur-Sein, Koln, Stuttgart.

„Blocajul nevederii“

În timpul şederii în Germania, a urmat un curs de homeopatie şi astfel şi-a  descoperit maniera absolut personală în care pictează în prezent. S-a întors în ţară şi s-a retras o vreme la Mănăstirea Nicula, de unde a ieşit renăscut spiritual. Pictează vindicativ, atât pentru el însuşi, cât şi pentru privitor. Ca să spargă „blocajul nevederii“, care duce la boală, foloseşte „dinamită suprarealistă“, cu elemente de forţă ca tancuri, locomotive, portavioane, piatră, metal. „Între realul devastat şi irealul pur - vorba poetului francez Rene Char - eu am găsit calea spre vindecare“, spune Ovidiu Avram. Ca recunoaştere a manierei unice de lucru, a fost inclus în „Lexiconul artei suprarealiste din toate timpurile“, întocmit de Gerhard Habarta şi editat în Germania anul acesta.

Ce-i place: „Cafeaua, îmm, e foarte bună! Băută în cafenele, când te pierzi în dialoguri  constructive, alături de prieteni. Îmi plac filmele vechi şi fascinanta lume a cărţii,  ca element de legătură cu tot ce ai vrea să afli. Îmi plac oamenii structuraţi frumos sufleteşte, pentru că au o energie benefică. Îmi place fabulosul, pentru că e grandios şi glorios. Îmi place pictura suprarealistă pentru că… mă cheamă! Şi-mi place homeopatia, o cale spre vindecare prin dialog“, spune artistul.

Ce nu-i place: „Prietenii care trădează, autorii care nu confirmă aşteptările, impostura, frecvenţele joase şi falsele probleme. E suficient? Nu? Vă spun un secret: nu e bine să ne concentrăm pe ceea ce nu ne place!“, susţine Avram.

Cum îmbinaţi pictura cu homeopatia?
 În primul rând, îmi dau mie un „diagnostic“, iar remediul este tabloul. Eu dialoghez cu tablourile mele, până ce acestea se maturizează, dacă au ceva de spus. Dacă nu, se „îmbâcsesc“ şi se pierd, le „scap“. Acest dialog este o formulă homeopatică, în manieră proprie, asociată cu alte elemente creative. E o tehnică de a-ţi reduce propria orbire la imagine, e ca şi când mergi pe firul bolii în sus, să ajungi la constituienţi. Dizolvând insensibilitatea la imagine, se deschide calea spre sănătate. 

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite