Sociologi clujeni: Candidaţii precum Irinel Columbeanu vor „dilua“ politica din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologii clujeni Vasile Dâncu şi Traian Rotariu consideră că apariţia unor candidaturi ale unor personaje din zona mondenă la diverse funcţii de demnitate publică la alegerile din 2012 reflectă nivelul clasei politice româneşti şi lipsa de încredere a populaţiei în politicieni.

Sociologul Vasile Dâncu, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), a declarat, marţi, că anul electoral 2012 ar putea să ofere mari surprize legate de apariţia unor candidaturi „din zona ceţoasă a vulgarităţii şi a mondenului", informează Mediafax. „Lipsa de încredere a populaţiei în politicieni şi instituţii ar trebui să ne facă să ne temem de anul electoral 2012, care ar putea să ne ofere o mare surpriză, ca partidele tradiţionale să aibă probleme cu asemenea tipuri de candidaţi care vin din zona ceţoasă a vulgarităţii şi mondenului. Personaje de tipul lui Irinel Columbeanu au simţit că este momentul propice, astfel că la alegeri am putea asista la un amalgam, la un mozaic de candidaţi - politicieni cu experienţă, partide vechi, dar şi asemenea personaje. Ei nu au şanse la funcţii mari, Irinel Columbeanu nu va câştiga Primăria Capitalei, dar vor desface breşe în sistem şi ar putea intra în tot felul de instituţii, la nivelul consiliilor locale sau chiar în Parlament. Va apărea o diluare a politicii cu astfel de personaje", a comentat sociologul.

Potrivit acestuia, pe de altă parte, unele astfel de personaje venite din lumea mondenă vor fi încurajate să candideze chiar din partea unor partide.

La rândul său, şeful Catedrei de Sociologie din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii „Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, Traian Rotariu, consideră că astfel de candidaturi ale unor personaje care vin din lumea mondenă reflectă nivelul clasei politice româneşti.

„Noi nu avem o clasă politică, aşa cum este în statele civilizate. După 1990 nu au fost şcoliţi şi pregătiţi oameni politici care să aibă un astfel de destin, ca în aceste state. Candidatura unor personaje din lumea mondenă reflectă nivelul clasei politice româneşti. În condiţiile actualei clase politice, nu este nimic surprinzător o astfel de candidatură a lui Irinel Columbeanu, de exemplu. Oricum, nu cred că acesta va obţine prea multe voturi şi nu va câştiga Primăria Capitalei", a spus sociologul Traian Rotariu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, faţă de alţi oameni politici, cu funcţii în Parlament sau în administraţie care sunt „terni şi puţin vizibili", astfel de persoane, precum Irinel Columbeanu, ar putea determina o parte din electorat să le susţină.

Omul de afaceri Irinel Columbeanu şi-a anunţat intenţia de a candida ca independent, în 2012, la Primăria Capitalei. „Ca simplu cetăţean al Bucureştiului fără întrerupere în ultimii 52 de ani am curajul să mă înscriu în competiţia de a obţine anul acesta din partea dumneavoastră încrederea necesară viitorului primar general al Capitalei pentru următorii patru ani", afirmă Columbeanu într-un filmuleţ difuzat pe internet.

Omul de afaceri a precizat că va candida independent şi că printre atuurile sale în cursa pentru fotoliul de primar sunt „un pic de inteligenţă", precum şi lipsa apartenenţei la vreun partid politic.

Irinel Columbeanu s-a aflat în atenţia publicului în ultimul an ca urmare a divorţului de Monica Gabor. Columbeanu deţine companii care derulează afaceri în domenii precum construcţii şi comunicaţii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite