Societatea civilă a ieşit la defilare, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona pietonală din Piaţa Muzeului are loc, până duminică, Festivalul Regional al Organizaţiilor Neguvernamentale. Peste 50 de organizaţii neguvernamentale din Cluj şi din împrejurimi participă, în acest sfârşit de săptămână, la un festival organizat după modelul celui din Bucureşti.

„E important ca ONG-urile să aibă activităţi, să aibă ce arăta trecătorilor, iar oamenii să vadă cu ce ar putea să se implice. Lumea e acum mai interesată de activităţile din acest sector, e mai deschisă la voluntariat”, spune Laura Draşovean, unul dintre organizatorii festivalului.

ONG-uri de protecţia mediului, altele care promovează mişcarea în aer liber sau care ajută persoane cu dizabilităţi, fundaţii pentru copiii bolnavi de cancer, organizaţii studenţeşti, altele care au activităţi educative şi culturale pentru elevi, toate au ţinut să arate trecătorilor cu ce se ocupă şi care este utilitatea lor pentru societate.

Demonstraţii de prim-ajutor

De exemplu, membrii Asociaţiei Române pentru Câini de Salvare antrenează patrupedele pentru găsirea persoanelor pierdute în păduri, avalanşe sau dărâmături. O fac în timpul lor liber, pe bază de voluntariat. Şi membrii Asociaţiei Ajutorul Maltez au atras privirile publicului cu exerciţiile de acordare a primului ajutor.

Doriţi să adoptaţi un căţel? Asociaţia pentru Protecţia Animalelor din Turda a adus la târg o căţeluşă care îşi caută stăpân. „Facem şi o strângere de fonduri pentru sterilizarea şi vaccinarea animalelor fără stăpân. Asta pentru că medicii veterinari nu fac sterilizări gratuite nici dacă este vorba despre maidanezi”, spune Ana, voluntar al acestei asociaţii.

După modelul festivalului de la Bucureşti

Pe lângă activităţile de la fiecare stand al organizaţiilor neguvernametale, festivalul mai cuprinde şi alte evenimente, de la teatru stradal, expoziţii, spectacole şi până la concerte, concursuri, proiecţii de filme, ateliere de creaţie, mimă şi pictură pe faţă, jocuri interactive şi activităţi sportive.

Proiectul este inspirat din târgul ONG-FEST 2009 din Bucureşti, eveniment organizat de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi urmăreşte accentuarea vizibilităţii ONG-urilor din judeţul Cluj şi din această regiune.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite