Sistemul de supraveghere de pe Cluj Arena, cel mai bun din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 102 camere video sincronizate după un ceas atomic, 10 camere care au capacitatea de a urmări o persoană în mişcare, doi kilometri de fibră optică şi două dispecerate.  Acesta este sistemul premiat de unul dintre liderii mondiali pe piaţa de supraveghere video digitală drept „Cel mai bun studiu de caz din Europa Centrala şi de Est“ .

În cadrul galei de premiere organizată la Praga în luna octombrie, compania Axis- unul dintre liderii mondiali pe piaţa de supraveghere video digitală - a acordat premiul de„Cel mai bun studiu de caz din Europa Centrala şi de Est“ pentru articolul „Cluj Arena – stadionul cu cel mai modern sistem video de supraveghere din  România“, publicat sub forma de poveste de succes pe site-ul producatorului, conform unui comunicat transmis de firma care a realizat respectivul sistem , Starnet Consulting. Articolul prezintă detalii ale proiectul de supraveghere video realizat pentru Cluj Arena, Axis publicând până în prezent doar încă un singur astfel de raport al vreunui proiect din România. Sistemul de pe Cluj Arena a fost proiectat şi realizat de Starnet Consulting, în colaborare cu Axis, compania care a furnizat echipamentele.

Sistem de top
La sfârşitul anului 2011, Starnet Consulting anunţa finalizarea sistemului de monitorizare video digitală la Cluj Arena, sistem realizat cu camere video IP produse de catre Axis Communication. Fondata in 1984, compania suedeza Axis Communication are peste 1000 de angajaţi dedicaţi, în 40 de locuri din întreaga lume şi colaboreaza cu parteneri care acopera 179 de ţări. Sistemul de supraveghere video de la Cluj Arena este compus dintr-o reţea de 102 camere video IP şi este folosit pentru monitorizarea accesului pe stadion. Camerele beneficiaza de standardul PoE pentru alimentare (oferă atât transfer de date cât și alimentare cu energie electrucă într-un singur cablu, astfel încât echipamentul nu are nevoie de un cablu separat pentru fiecare nevoie – n.r), iar 10 dintre ele au funcţii avansate de urmărire, acestea fiind utilizate pentru a supraveghea spaţiul dedicat suporterilor.

102 camere video, 2 kilometri de firbră optică şi două dispecerate de supraveghere
„Stadionul Cluj Arena este din punct de vedere tehnologic şi al infrastructurii, în grupul celor mai noi şi moderne stadioane din Europa“, se arată în comunicat Starnet. Reţeaua de supraveghere video a stadionului Cluj Arena înseamna:
•    102 de camere video IP Digitale alimentate integral prin POE (oferă atât transfer de date cât și alimentare cu energie electrică într-un singur cablu, astfel încât echipamentul nu are nevoie de un cablu separat pentru fiecare nevoie – n.r), cu consum redus de energie;
•    10 camere video PTZ megapixel HD, cu autotraking pentru monitorizarea gradenelor  (camerele au capacitatea de a urmări o persoană sau un obiect în mişcare – nr)
•    2 kilometri de fibră optică;
•    12,2 kilometri de cablu UTP;
•    12 puncte de concentrare;
•    Posibilitate de supraveghere la nivel de identificare a persoanei pe zonele de acces in stadion;
•    Camere sincronizate prin protocol NTP după un ceas atomic (Network Time Protocol: protocol utilizat pentru sincronizarea în timp real a ceasornicelor interne ale calculatoarelor aflate într-o reţea – n.r.)
2 Dispecerate de supraveghere cu posibilitatea de a crea oricate alte dispecerate;

Imaginile pot fi folosite în instanţă
În prezentarea proiectuli se arată: imaginile de calitate înaltă pot fi folosite de stafful de securitate pentru a recunoaşte posibilele probleme înainte să se întâmple incidente. Imaginile de calitate mare asigură o uşoară identificare a persoanelor care au accesul interzis pe stadion. Imaginile video pot fi folosite în instanţă. Spectatorii care s-au mutat pe alte scaune după ce au cauzat incidente au putut fi identificaţi cu ajutorul sistemului „auto-tracking“.  Consum redus de energie şi spaţiu mic necesar pentru stocarea datelor. „Sistemul modern de supraveghere este unul dintre elementele care asigură calificarea în caegoria Elite a stadioanelor, conform clasificării UEFA. Cu o zonă securizată şi cu posibilitatea de a identifica orice incident stadionul poate găzdui eveninment de mare importanţă“, a declarat Radu Raţiu- managerul Cluj Arena.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite