Singura probă ADN recoltată la spargerea Băncii Transilvania s-a consumat la confruntarea urmelor suspecţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Hosu a susţinut în faţa judecătorilor că totul este o însenare Foto Vakarcs Lorand
Andrei Hosu a susţinut în faţa judecătorilor că totul este o însenare Foto Vakarcs Lorand

Avocaţii suspecţilor au contestat măsura arestării preventive, invocând mai multe vicii, atât de procedură, cât şi de modalitate de recoltare a probelor.

Apărătorii au susţinut că proba de ADN recoltată la sfârşitul anului trecut, prin salivaclienţilor, s-a efectuat fără respectarea condiţiilor legale, tinerii fiind convocaţi la sediul poliţiei din Gilău, cu un alt pretext. „Inculpaţii nu au semnat un proces-verbal, din care să rezulte cine a efectuat recoltarea probelor, cum s-au transportat şi conservat probele”, a spus avocatul Toma Şaguna.


A dispărut proba martor


O altă reclamaţie a avocaţilor celor doi suspecţi a fost faptul că nu este logic că ambele probe ADN ale celor doi suspecţi, celulele epiteliale (fragmente de piele uscată) au fost descoperite în interiorul caseriei băncii jefuite. Potrivit avocatului Mihai Giurgea, din toate înregistrările video şi mărturiile celor prezenţi, rezultă că doar unul din atacatori a intrat în caseria băncii.


O altă obiecţie a avocaţilor a fost aceea că anchetatorii au avut la dispoziţie o singură probă martor de ADN, recoltată de la faţa locului, care s-ar fi distrus la compararea cu ADN-ul suspecţilor. Avocatul Vlad Hosu a declarat că nu se mai poate face o contraexpertiză a probei ADN, deoarece singura urmă a fost distrusă la efectuarea primei expertize.


Procurorii au introdus la dosar, în timpul audierilor, un nou raport de expertiză al poliţiei, care explică cum au ajuns fragmente din pielea ambilor suspecţi în casierie, din moment ce numai Bogdan Baciu ar fi intrat după bani.„Poliţiştii susţin că cei doi s-ar fi contaminat unul de la altul”, ne-a declarat Giurgea.


Doi tineri înarmaţi şi cu cagule au atacat sediul Băncii Transilvania din cartierul clujean Mănăştur în 13 februarie 2009, sustrăgând suma de 246.000 de lei, în mai puţin de un minut şi jumătate. Cei doi suspecţi, Andrei Dan Hosu şi Bogdan Baciu, reţinuţi săptămâna trecută susţin că nu au nicio legătură cu jaful. Cei doi susţin că în acea zi au fost împreună cu familia – Andrei Hosu, fie în Gilău la Registrul Auto Român -Baciu şi că au asistat ulterior la cercetările din faţa sediului băncii, unde au ajuns după consumarea jafului.


Avocatul Sergiu Bogdan, şeful Catedrei de Ştiinţe Penale din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai ne-a declarat că este de preferat să fie conservate două probe martor, dar nu totdeauna acest lucru este posibil.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite