Parlamentarii clujeni şi Victor Ponta, ultima şansă pentru sindicaliştii de la Mechel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul Mechel Câmpia Turzii ar putea disponibiliza alţi 800 de angajaţi
Combinatul Mechel Câmpia Turzii ar putea disponibiliza alţi 800 de angajaţi

Sindicatul din combinatul Mechel Câmpia Turzii a făcut un apel către toţi parlamentarii judeţului Cluj să găsească soluţii şi să ajute la păstrarea locurilor de muncă din combinat, aceştia fiind invitaţi să participe la o întâlnire convocată pentru sâmbătă la Câmpia Turzii. Cu puţin timp înainte, sindicaliştii au cerut şi ajutorul premierului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Sindicatul Mechel Câmpia Turzii, cei 14 parlamentari ai judeţului Cluj sunt rugaţi să lase deoparte disensiunile politice sau personale şi să caute soluţii pentru rezolvarea situaţiei combinatului.
"Aveţi ocazia şi responsabilitatea de a întinde o mână de ajutor combinatului Mechel Câmpia Turzii. Vă rugăm să uitaţi toate disensiunile şi divergenţele politice sau personale şi să vă implicaţi umăr la umăr pentru a găsi soluţii pentru rezolvarea situaţiei foarte grave din municipiu. Grupul Mechel nu exclude posibilitatea închiderii combinatului, cel mai mare angajator din zonă. Acest apel constituie şi o invitaţie la întâlnirea de sâmbătă de la combinat cu toţi factorii de decizie din judeţ, pentru a încerca să găsim, împreună, soluţii de rezolvare a situaţiei ivite", se arată în documentul citat.

Disponibilizări

Sindicaliştii de la Mechel Câmpia Turzii le cer parlamentarilor să nu uite că soarta locuitorilor din Câmpia Turzii şi a angajaţilor combinatului depinde şi de implicarea lor. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. La sfârşitul săptămânii trecute, prefectul Ioan Vuşcan a fost informat de conducerea combinatului despre intenţia de concediere a altor 800 de angajaţi, astfel încât la Mechel Câmpia Turzii să rămână doar 238 din cele 1.050 de persoane care mai lucrează. Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Scrisoarea sindicaliştilor
Potrivit unei scrisori a Sindicatului Mechel Câmpia Turzii adresată premierului Victor Ponta şi transmisă, luni, agenţiei MEDIAFAX, din informaţiile sindicaliştilor, Combinatul Mechel Câmpia Turzii ar urma să fie închis începând cu luna septembrie. "Dacă până acum acţionarul majoritar rus a anunţat şi a efectuat concedierea a 800 de angajaţi, acum preconizează închiderea Combinatului Mechel Câmpia Turzii. Din informaţiile noastre, luna septembrie este ultima în care se va mai face producţie aici, apoi vom asista la închidere. De ce? Cum? De când? Sub ce formă? Considerăm că sunteţi cea mai autorizată persoană care ne poate ajuta la clarificarea situaţiei de la Câmpia Turzii, solicitând acţionarului principal, Ygor Zyuzin, precizări în legătură cu prezentul şi viitorul Grupului Mechel în România, pentru că situaţia este gravă. Vă rugăm ca prin organele competente ale statului să monitorizaţi activitatea Grupului Mechel, să stopaţi tăierile de utilaje şi hale şi înstrăinarea de utilaje", se arăta în documentul citat.

Apel la Victor Ponta

Sindicaliştii atrăgeau atenţia că există riscul ca acei aproximativ 1.900 de angajaţi să rămână fără loc de muncă, fapt ce ar afecta jumătate din populaţia municipiului Câmpia Turzii. "Considerăm mai mult decât binevenită o întâlnire cât mai urgentă cu dumneavoastră, care ar putea clarifica o parte din problematica de acum", se mai arăta în scrisoarea adresată premierului Victor Ponta. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a anunţat, marţi, la Câmpia Turzii, unde a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situaţiei de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condiţiile în care există "semne de întrebare" legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite