Show cu ATV-uri în pădurile Clujului (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai grea competiţie pentru ATV-uri din Europa, „Vânează lupul“, a început aseară. La start s-au înscris 43 de concurenţi din ţară şi străinătate. Concursul, care se desfăşoară în pădurile din jurul Clujului, se termină sâmbătă cu o etapă cu public în parcarea Polus Center.

Motoare turate, bărbaţi îmbrăcaţi în armură modernă - din gore tex şi plastic dur - şi un traseu desprins parcă din Mad Max, pe care ATV-urile se luptă cu buşteni, bolovani, cauciucuri şi noroi. Astfel de imagini au văzut clujenii care au fost prezenţi, aseară, în parcarea de la Polus, la debutul, celei mai dure competiţii de ATV-uri din Europa – conform organizatorilor – „Vânează lupul“, ajunsă deja la ediţia a cincea. Anul acesta au luat startul 43 de concurenţi, 70% din România – Bucureşti, Sibiu, Predeal, Târnăveni, Braşov, Timişoara, Târgu-Mureş, Sfântu Gheorghe, Zalău, Miercurea Ciuc etc – şi restul din străinătate – Germania, Slovenia şi Slovacia.

De dragul off-roadului

În România mai sunt competiţii dedicate ATV-urilor, dar niciuna nu este atât de dură ca cea de la Cluj, care cuprinde atât o cursă de noapte (faimoasa Vânătoare de lupi, care a împrumutat numele competiţiei) cât şi off-road în pădurile din jurul oraşului. Ineditul traseului atrage, de altfel, mai mult decât premiile puse în joc (în produse) care încep de la 100 de euro pentru cursa de noapte şi se termină la 1.000 de euro pentru locul I la secţiunea ATV Extrem. Aceasta în condiţiile în care taxa de participare s-a ridicat la 190 de euro pentru cei care s-au înscris până la 1 aprilie şi de 240 de euro pentru cei care s-au înscris după această dată.

Sport exclusivist

ATV-urile nu sunt, de altfel, pentru oricine. Preţul unuia începe de la 7.000 de euro, dar poate ajunge şi chiar depăşi 13.000 de euro, la care se adaugă cheltuielile legate de accesorii – un costum complet - care include cască; protecţiii la piept, genunchi, coate, gât; cizme; mănuşi şi ochelari ajunge până la 500 de euro. Pasionaţii cheltuiesc, în plus, şi pentru deplasările la competiţii – cum este cea de la Cluj – pentru că, pe lângă taxa de participare ei îşi plătesc şi transportul şi cazarea. „Este un sport exclusivist, care presupune venituri de la medii în sus“, recunoaşte Mihai Concioiu, unul dintre organizatorii competiţiei de la Cluj. Nimic nu se compară, însă, cu andrenalina unei competiţii, mai ales cum este cea de la Cluj.

Reguli şi restricţii

Pentru a se asigura că lucrurile nu scapă de sub control, organizatorii au impus participanţilor câteva reguli. Astfel, conurenţii trebuie să aibă asupra lor un telefon mobil încărcat al cărui număr a fost comunicat organizatorilor înainte de start; accesul ATV-urilor murdare de noroi în parcarea de la Polus este interzis (şoferii le pot curăţa la spălătoria de lângă centrul comercial); în zona suburbană viteza maximă de rulare este de 30 de kilometri pe oră. „Dacă nu respectă acest reguli, concurenţii riscă să fie descalificaţi. Le-am impus pentru că vrem să păstrăm în continuare în România libertatea pe care o avem în ceea ce priveşte dreptul de circulaţie cu ATV-urile, care este mai generos decât în alte ţări“, a explicat Mihai Concioiu. Anul acesta organizatorii au introdus o regulă nouă referitoare la nivelul maxim de decibeli acceptaţi, dar sancţiunea în cazul încălcării acesteia nu este atât de drastică. La ediţia următoare, însă, ar putea fi un hop în plus de trecut.

Vânzări afectate de criză

Criza economică a afectat şi vânzările de ATV-uri. Astfel, dacă în 2007 şi în 2008 s-au vândut câte 4.000 de bucăţi la nivelul întregii ţări, în 2009 vânzările au scăzut cu 80 şi chiar 90%. „Anul trecut nu au mai scăzut, dar nici n-au crescut“, spune Mihai Concioiu, reprezentant al principalul distribuitor de ATV-uri din România, Authentic Spirit.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite