Serial „Legendele Clujului" (II): Avram Iancu, studentul bătăuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avram Iancu a avut o studenţie plină de aventuri la Cluj, în 1842
Avram Iancu a avut o studenţie plină de aventuri la Cluj, în 1842

„Adevărul de Seară“ vă prezintă, în cinci episoade, cele mai siropoase legende urbane. Legendele spun că Avram Iancu ar fi fost implicat într-un scandal între colegi, tineri pe atunci. S-au împărţit câţiva pumni, după care tot evenimentul a fost muşamalizat pentru ca studenţii să nu fie pedepsiţi.

Vezi aici toate povestirile care au şocat capitala Ardealului

Avram Iancu era student la Colegiul Piariştilor din Cluj (1841 - 1846), alături de maghiari, secui, saşi şi armeni şi stătea în chirie pe strada care-i poartă în prezent numele. Era mare colegialitatea între tineri, fiind buni colegi şi solidari, mai ales în „tovărăşii aventuroase“, după cum notează istoricul Vasile Lechinţan. Una din acestea e descrisă în documentele scrise în 1842, potrivit cărora, în timpul unei sărbători, Avram Iancu s-a numărat printre studenţii implicaţi într-un mic scandal.

Ceartă în cârciumă

Într-o sâmbătă după-amiază, Iancu, alături de colegii săi, se aflau la un festival în centrul oraşului, în aceeaşi cârciumă cu mai multe calfe (tineri lucrători la atelierele din oraş), care „au început să se prostească, iar apoi să facă glume fără stil, împingându-se şi înghiontindu-se“, spune povestirea. Din acest motiv a fost jignit studentul Anca, unul din colegii lui Avram Iancu, iar de aici a pornit tot conflictul.

Au început să se încaiere şi s-au luat la bătaie. „A doua zi, studenţii, adunaţi în cimitir, s-au sfătuit să nege faptul că ar fi fost amestecaţi în bătaie. Dar unii s-au mai lăudat prin piaţă, alţii au povestit despre eveniment şi s-a aflat cam cine au fost actorii principali în bătaie. A fost audiat şi Avram Iancu. El declara următoarele: <<Şi eu am fost prezent la sărbătoare până la ora 21.00>> însă, a adăugat el, a plecat după de acolo“, notează istoricul.

Cine n-a dat doi pumni în timpul şcolii?

Că şi-a făcut rost de un document care să facă dovada că era la masă în momentul încăierării, semnat de femeia la care acesta mai mergea în pensiune, ori că într-adevăr Iancu spune adevărul, nu se ştie. „Ce va fi discutat în acea seară viitorul mare reprezentant al românilor transilvăneni nu se ştie. Documentul, însă, ne dezvăluie şi învie un moment concret din tinereţea marelui erou român al Revoluţiei din 1848 - 1849“, încheie Lechinţan.
Istoricul şi scriitorul Ovidiu Pecican consideră că e posibil ca Avram Iancu să fi fost implicat, într-adevăr, într-un scandal. „Cine n-a dat sau încasat 2-3 pumni în timpul şcolii? De aici şi pâna la a face din viitorul lider revoluţionar un bătăuş e o cale lungă. Puşlamalele nu studiau, pe vremea aceea, dreptul“, ne-a declarat Pecican.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite