Şeful de serviciu din Direcţia Vamală Cluj şi israelianul acuzaţi de corupţie rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Serviciului Inspecţie Fiscală şi Control Ulterior de la Direcţia Vamală Cluj, Alain Modrea, şi omul de afaceri israelian Mosche Zur, acuzaţi de fapte de corupţie, rămân în arest, după ce judecătorii Curţii de Apel Cluj au respins, miercuri, recursul acestora la măsura arestării preventive.

Curtea de Apel Cluj a judecat, miercuri, recursul înaintat de şeful Serviciului Inspecţie Fiscală de la Direcţia Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Alain Florin Modrea, şi de cetăţeanul israelian Mosche Zur împotriva unei sentinţe a Tribunalului Cluj care a dispus arestarea celor doi pentru 29 de zile.


La audierile de la Curtea de Apel, avocatul lui Mosche Zur, Sergiu Bogdan, a spus că israelianul ar trebui să fie liber, întrucât de la început şi-a recunoscut fapta şi a colaborat cu anchetatorii. Mosche Zur a confirmat că i-a dat banii drept mită lui Modrea.
La rândul său, Modrea a susţinut că a luat bani cu împrumut de la Zur şi că utilizarea cuvântului "cartoane", din interceptările telefonice ale DNA, nu se referea la bani.

"«Cartoane» are strict semnificaţia obişnuită, nicidecum interpretarea dată la dosar. Intenţionam să procur cartoanele pentru suporterii echipei de volei masculin Unirea Dej, club la care sunt vicepreşedinte. Azi (miercuri - n.r.) au meci cu Baia Mare, care i-ar putea duce în primele patru echipe din campionat. Am discutat ca pe toate scaunele din sală să fie cartoane, pe care spectatorii să le ridice la intrarea jucătorilor pe teren", a spus Modrea.
Alain Florin Modrea a declarat că avea nevoie de bani pentru a se muta la Constanţa şi că a luat bani împrumut pentru a plăti avansul unui apartament.
El a adăugat că în cei cinci ani în care a fost director executiv la Direcţia pentru Operaţiuni Vamale Cluj nu a intervenit la colegii săi să modifice vreun proces-verbal.

În susţinerea recursului, Modrea a menţionat şi că a ajutat financiar la construirea celei mai mari biserici ortodoxe din Dej şi că are un copil de opt ani cu probleme de sănătate, moment în care a izbucnit în plâns în sala de judecată.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că judecătorii au respins recursul, astfel că cei doi rămân în arest. Sentinţa instanţei este definitivă.

Şeful Serviciului Inspecţie Fiscală de la Direcţia Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Alain Florin Modrea, a fost reţinut, în 17 martie, de procurorii DNA, fiind acuzat că luat mită 4.000 de euro de la administratorul unei firme pentru a-i determina pe subordonaţii săi să dea o amendă mai mică în urma unui control.

În acest caz, procurorii l-au reţinut şi pe Mosche Zur, cetăţean israelian, administrator la societatea Laura Model SRL, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, se arăta într-un comunicat al DNA.
Ulterior, cei doi au fost arestaţi de Tribunalul Cluj pentru 29 de zile.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în 16 martie, Mosche Zur a primit de la administratorul unei societăţi comerciale din Cluj suma de 12.000 de euro, pentru a o remite lui Alain Florin Modrea în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii publici din subordine pentru întocmirea unui act de control favorabil.

În cursul lunii februarie 2011, echipa de control din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) îi comunicase administratorului societăţii comerciale că au fost descoperite probleme grave şi că vor fi calculate retroactiv accize, taxe vamale şi accesorii pentru mărfuri importate de firma sa în decursul a cinci ani.

Administratorul firmei a făcut un denunţ în acest caz, Modrea fiind prins în flagrant delict de procurorii anticorupţie în timp ce primea 4.000 de euro de la Mosche Zur, pentru a-i determina pe subordonaţii săi să dea o amendă în cuantum mai mic în urma controlului din luna februarie.
Înainte de a intra în sala de judecată de la Tribunalul Cluj, unde s-a dezbătut cererea de arestare, Modrea declara că este nevinovat. "Sunt nevinovat, nu am luat niciun ban, voiam să împrumut nişte bani pentru nevoi personale de la un prieten de familie, iar procurorii DNA mi-au organizat acest flagrant. Arestarea mea are probabil legătură cu scandalul de la nivel naţional din vămi", spunea Modrea.

În propunerea de arestare formulată de procurorii DNA se regăseşte transcrierea unei discuţii între doi oameni de afaceri, Mosche Zur şi Cătălin Alexandru (denunţătorul), în care se stabileşte că trebuie dată suma 12.000 de euro pentru "rezolvarea" problemei.
O altă interceptare, a unei convorbiri din 16 martie, arată că Modrea urma să meargă să ia "cartoanele", după care a fost ridicat de procurori cu 4.000 de euro în buzunar:
"Moshe Zur: Vino că am primit cartoanele.
Alain Modrea: Io astăzi, nu ştiu când exact, da astăzi ajung la tine, ţi-am spus.
M.Z: Obligatoriu.
A.M: Deci astăzi ajung la tine.
M.Z: Că au ajuns cartoanele. Bine?
A.M: Am înţeles.
M.Z.: Hai.
A.M: Nu ştiu când. Te sun când plec din Dej".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite