Şeful SRI şi-a publicat cugetările privind noile pericole de securitate mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful SRI şi-a lansat cartea la librăria Universităţii din Cluj
Şeful SRI şi-a lansat cartea la librăria Universităţii din Cluj

George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, şi-a lansat astăzi la Librăria Universităţii din Cluj, cartea „Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internţionale în secolul XXI“.

În faţa unei numeroase asistenţe, formată din universitari, lideri ai PSD şi şefi din poliţie, cartea a fost prezentată de sociologul Vasile Dâncu, istoricul Ioan Aurel Pop şi politologul Ovidiu Pecican.

Dâncu a dezvăluit asistenţei că şeful SRI a dorit iniţial să lansaze cartea doar în faţa prietenilor.

În final, Maior a vorbit despre preocuparea pentru gândirea strategică, ce a dus la apariţia volumului. Este vorba despre o colecţie de texte şi consideraţii personale privind evoluţia strategiilor mondiale de securitate publicate în ultimii ani în reviste.

Extrem de prudent cu cuvintele, şeful SRI a avertizat că va fi mai concis când funcţia oficială îi va permite mai mult. Acesta s-a referit la câteva paradoxuri din politica internaţională.  „Deşi informaţia este supraabordată în massmedia, înţelegerea şi descifrarea este din ce în ce mai dificilă”, este unul dintre paradoxurile identificate de Maior. 

Alt paradox amintit de autorul cărţii este faptul că statele puternice s-au trezit vulnerabile în faţa unor inamici individuali. „O megaputere urmăreşte un individ”, a exemplificat  Maior referindu-se la efortul americanilor de a-l căuta pe Ben Laden. Maior nu a uitat nici paradoxul surprizelor, cum a fost criza financiar- economică.

Soluţia lui Maior în faţa noilor ameninţări internaţionale este o anticipare a conflictelor. „Este necesar ca prin efort major de cunoaştere să descifrăm şi să prevenim”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite