Şeful SMURD Cluj: „Medicii sunt forţaţi să plece din ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Moldovan, directorul SMURD Cluj are la activ mii de intervenţii medicale de urgenţă şi este cel care a pus piciorul în pragul autorităţilor pentru a obţine fonduri în vederea modernizării serviciului.

Doctorul Nicolae Moldovan a ales să facă medicină pentru că în perioada „Epocii de Aur“ această meserie era una dintre cele mai respectate. „Toată lumea spunea că e un vis să fii medic. Nu aveam cunoştinţe foarte mari despre acest domeniu, dar am ales să învăţ pe parcurs“, povesteşte clujeanul.

Chiar din primul an de facultate s-a „înrolat” ca voluntar la Clinica de Chirurgie, iar această experienţă urma să-l ajute în viitoarea carieră. În anul 1990 îşi aminteşte că doctorul Raed Arafat a înfiinţat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) la Cluj. „Am plecat pentru câteva luni în Germania, iar când m-am întors, am văzut că SMURD-ul a fost deschis la Târgu-Mureş, aşa că m-am văzut nevoit să merg acolo să lucrez ca voluntar“, spune medicul, care atunci era în anul IV de facultate.

Din ’94 lucrează la Cluj

Ulterior, în 1994, în data de 1 iulie, la Cluj a fost înfiinţat serviciul regional SMURD. De atunci, cu o singură pauză de doi ani, perioadă în care a activat ca medic de urgenţă la SAMU (serviciul medical de urgenţă din Franţa), salvează vieţile din întreg judeţul nostru. A început să lucreze pe maşini second hand primite ca donaţie din partea pompierilor din Koln, iar acum a ajuns să coordoneze una dintre cea mai bună şi bine dotată bază SMURD din ţară. „În 2005 am fost numit director regional. Până la acea dată mergeam cu maşini second-hand, care aveau 500.000 de kilometri la bord. Am mers la autorităţi şi am spus că dacă au nevoie de SMURD să investească, altfel ne stopăm activitatea. Au înţeles şi acum avem maşini noi“, a precizat Nicolae Moldovan.

Mii de intervenţii

Directorul SMURD Cluj, numit în acest an şi director pe regiunea Nord-Vest, spune că de-a lungul carierei a avut mii de intervenţii, iar o parte dintre acestea încă îi mai rămân în memorie. În cazurile în care medicii îşi arată limitele, iar victimele mor, medicul rămâne afectat. „Ultimul caz de care nu mă pot desprinde e cel al copilului înecat în bazinul de înot. Totuşi, dacă le ţii minte pe toate, trebuie să te laşi de la a mai practica medicina de urgenţă“, povesteşte Nicolae Moldovan. Ieri s-au împlinit 16 ani de la deschiderea SMURD în Cluj, serviciu la care lucrează în prezent 20 de voluntari, plătiţi ca medici rezidenţi. Tot de ieri, medicii rezidenţi câştigă cu 25% mai puţin.

Ce altceva aţi fi ales să faceţi, dacă nu medicină?
N. M.: Aş fi făcut ceva pentru mine. O afacere proprie, probabil ceva ce mi-ar fi plăcut. Aş fi lucrat pentru mine şi nu pentru un salariu „fix“, tăiat de cineva.

Cum vedeţi evoluţia SMURD Cluj în următorii ani?
N. M.: Depinde de autorităţi. Medicii trăiesc doar din salariu, ori dacă salarii nu primesc, nu vor mai fi nici medici. Nu cred că va exista o evoluţie, ci mai degrabă o involuţie.

Ce-i place
„Îmi place să stau cu copiii mei şi mi-ar plăcea să am timp mai mult. Să stau cu prietenii, dar nu la serviciu. Să înot, dar nu apuc, să schiez, ceea ce tot nu apuc să fac”, spune cu regret directorul SMURD Cluj

Ce nu-i place
„Nu-mi place că medicii sunt forţaţi să plece din ţară. Nu-mi place că nu am un argument de a le spune să nu plece. Plec valori şi din păcate nu poate fi oprită această hemoragie. Vor veni vremuri grele”, spune doctorul.

Profil

NĂSCUT: 1 noiembrie 1966, Dej
STUDII: Universitatea de Medicină şi Farmaceutică (UMF), specializarea Medicină de Urgenţă şi Medicină de Catastrofă
Familie: Căsătorit, doi copii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite