Şeful DIICOT Cluj: În dosarul lui Paszkany au fost presiuni de la primele acte de urmărire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care a instrumentat dosarul omului de afaceri Arpad Paszkany, judecat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi achitat vineri, afirmă că au existat presiuni de la început şi până la sfârşit asupra procurorilor şi judecătorilor implicaţi în acest caz.

Procurorul-şef al DIICOT Cluj Mircea Hrudei a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că toţi oamenii care au lucrat la acest dosar au simţit presiuni. "Toţi oamenii care au lucrat la dosar au simţit presiuni. S-a început cu acel memoriu adresat preşedintelui Traian Băsescu, invocat în şedinţa de bilanţ a Parchetului General de la începutul anului 2007. Verificările CSM precum şi anchetele efectuate de Parchetul General cu privire la aspectele invocate în memoriu au demonstrat că toate acuzaţiile lui Arpad Paszkany sunt nefondate. Au fost făcute şi alte plângeri penale şi sesizări împotriva procurorilor de caz, de către domnul Arpad Paszkany şi apropiaţi ai acestuia, toate soluţionate prin neînceperea urmăririi penale sau clasare", a afirmat Hrudei. El a spus că au urmat presiunile asupra unuia dintre procurorii care au lucrat la dosar, Daciana Deritei, şi s-a încercat să se acrediteze ideea că dosarul a fost construit la comandă, ca urmare a unor relaţii de rudenie ale procurorului DIICOT Daciana Deritei, care a fost, de altfel, recuzată de omul de afaceri.

Presiuni asupra judecătorilor

Şeful DIICOT Cluj a mai spus că a fost atenţionat în mod repetat de Paszkany că vremurile se schimbă."Pe parcursul urmăririi penale, în mod repetat, domnul Paszkany mi-a sugerat să fiu atent că vremurile se schimbă, o aluzie directă la conjunctura politică din acel moment. La judecarea cauzei la Tribunalul Cluj au existat, în opinia mea, o serie de incidente procedurale, dar la acest moment nu doresc să le nominalizez deoarece le-am invocat într-un cadru oficial", a mai afirmat şeful DIICOT Cluj. Hrudei mai susţine că au existat presiuni şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj. "La soluţionarea dosarului în apel, senzaţia mea a fost că a existat o presiune mare şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj. Totul a debutat imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins a doua cerere de strămutare a cauzei, formulată de Paszkany. Ca şi o coincidenţă, au apărut în presă mai multe articole cu un vădit caracter denigrator la adresa membrilor completului de judecată, mergând până la invocarea unor aspecte din viaţa privată a acestora, fără nicio legătura cu cauza dedusă judecăţii", a mai spus Hrudei.

Presiuni mediatice

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că, "prin modalitatea tendenţioasă de prezentare a faptelor şi prin conţinutul defăimător, realizat de expunerea unor fapte nereale, informaţiile din presă sunt prejudiciabile şi nejustificate, însă şeful DIICOT Cluj spune că această reacţie a CSM a fost "tardivă şi fără impact mediatic". "Nu ştiu în ce măsură aceste presiuni mediatice au influenţat soluţia la Curtea de Apel, dar ele au existat cu certitudine. Nu pot să nu remarc celeritatea cu care s-a soluţionat, în două grade de jurisdicţie, dosarul inculpatului Arpad Paszkany, în timp ce în dosarul privindu-i pe ziariştii de la Gazeta s-a trecut la citirea rechizitoriului după aproape patru ani de la sesizarea instanţei", a mai declarat Mircea Hrudei.
Procurorul-şef al DIICOT Cluj a mai spus că în ultima perioadă a fost ameninţat cu articole despre viaţa sa personală. "În ultima săptămână mi-au parvenit mesaje cu privire la faptul că după ce instanţa va menţine solutia de la tribunal se va publica un material compromiţător despre viaţa mea personală. Trebuie să constat, cu amărăciune, că, dacă la începutul cercetărilor privindu-l pe inculpatul Arpad Paszkany, echipa de colaboratori era numeroasă şi hotărâtă să facă faţă oricăror presiuni, pe parcurs lucrurile s-au schimbat, mulţi dintre ei nemaidorind să-şi asume responsabilitatea actului de justiţie şi, mai mult, pe unii dintre aceştia regăsindu-i în loja oficială la meciurile de fotbal ale CFR. Până şi în fotbal sunt desconsideraţi cei care nu îşi susţin echipa până la capăt şi fac jocurile echipei adverse", a mai menţionat Hrudei.

Recurs la decizia de achitare

Mircea Hrudei spune că Parchetul va face recurs la decizia de vineri a Curţii de Apel Cluj, care a menţinut decizia Tribunalului, de achitare a lui Arpad Paszkany, afirmând că toate probele din dosar dovedesc şantajul exercitat de finanţatorul CFR Cluj asupra omului de afaceri Iulian Dascălu. "Nu ştiu exact de ce, dar se pare că unii se tem de Arpad Paszkany. Anumiţi martori fac în prezenţa mea anumite afirmaţii tranşante, dar se feresc apoi să şi le susţină în faţa instanţei. Nu am înţeles de ce nici la Tribunalul Cluj, nici la Curtea de Apel Cluj nu s-au admis cererile noastre pentru trimiterea dosarului la Brăila în vederea conexării cu dosarul Gazeta I”, a declarat Hrudei, subliniind că trimiterea dosarului la Brăila şi conexarea sa cu dosarul Gazeta I era foarte importantă. "Dosarul inculpatului Arpad Paszkany a fost disjuns din dosarul privindu-i pe ziariştii de la Gazeta. La acel moment, cercetările cu privire la aceştia din urmă erau finalizate, ei fiind şi arestaţi preventiv, în vreme ce domnul Paszkany plecase precipitat din ţară. În opinia mea, este imposibil din punct de vedere juridic să se pronunţe o soluţie cu privire la o persoană acuzată de sprijinirea unui grup infracţional atât timp cât faţă de suspecţii care constituie grupul nu există o hotărâre", a mai spus Mircea Hrudei.

„Mergem până la capăt“

"Noi o sa mergem până la capăt. Vom face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Probele administrate în cauză demonstrează, evident, că Iulian Dascalu nu i-a dat de bunăvoie acel teren. SouthEast Euromentor (firma controlată de Paszkany n.r.) nu avea capacitatea de a construi un mall. Toate operaţiunea de a contesta licitaţia a fost făcută în ideea de a întârzia construirea Iulius Mall, fără ca Arpad Paszkany să aibă cea mai mică intenţie de a construi un alt mall. La momentul în care Dascălu a consfinţit să dea terenul respectiv, el avea certitudinea că Paszkany poate influenţa decizia de la Târgu Mureş, unde se judeca contestarea licitatiei. La Târgu Mureş, instanţa care a hotărât, raportat la dosarul privind construirea mall-ului, a încălcat unele norme de procedură, de exemplu a schimbat termenul fără să anunţe părţile. Firma lui Dascălu trebuia să depună plângere la Consiliul Superior al Magistraturii”, a adăugat Hrudei.

Paszkany a fost achitat

Finanţatorul clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, judecat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi şantaj, a fost achitat, vineri, de Curtea de Apel Cluj, pentru ambele capete de acuzare, însă decizia nu este definitivă. Omul de afaceri Arpad Paszkany a fost trimis în judecată în 30 iulie 2009, fiind acuzat că în perioada 2004-2006 a susţinut un grup infracţional organizat condus de Liviu Man, preşedintele trustului Gazeta, prin finanţarea, sub diverse forme, a publicaţiilor trustului, cunoscând componenţa grupului şi modul de operare.Dosarul a fost înregistrat în 31 iulie 2009 pe rolul Tribunalului Cluj. Potrivit procurorilor DIICOT, Paszkany ar fi folosit publicaţiile trustului în interes personal sau al societăţilor sale, orchestrând şantajul exercitat de către membrii grupului, respectiv pentru a determina societăţile concurente să facă sau să nu facă anumite activităţi, să renunţe la participarea la licitaţii sau să încheie contracte în scopul de a obţine foloase materiale în scop ilicit.De asemenea, omul de afaceri clujean a fost acuzat că, în perioada ianuarie - noiembrie 2006, a determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicaţiilor trustului Gazeta la adresa lui Iulian Dascălu, reprezentantul Iulius Grup Iaşi, firmă pe care a şi constrâns-o prin ameninţări să-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 de euro, o suprafaţă de teren de 13.974 de metri pătraţi situată în municipiul Cluj-Napoca, a cărei valoare de piaţă era de 400.000 de euro.Conform sursei citate, în perioada 2004-2006, Paszkany a virat societăţilor lui Liviu Man diverse sume de bani, sub pretextul finanţării ziarului pentru înfiinţarea de noi publicaţii. De asemenea, i-a închiriat la preţuri modice mai multe birouri pentru a asigura spaţiul necesar desfăşurării activităţii trustului de presă. Probele administrate la dosar arată că Paszkany a finanţat deschiderea ziarului "Gazeta de Bucureşti", discuţiile purtate în mediul jurnalistic avansând suma de aproximativ 200.000 - 300.000 de euro.

Finanţator de presă


Pe parcursul anchetei penale, mai mulţi martori au declarat că era de notorietate în mediul jurnalistic faptul că Arpad Paszkany finanţa publicaţiile trustului Gazeta pentru a se folosi de acestea în promovarea afacerilor sale şi compromiterea celor care îi făceau concurenţă, prin declanşarea unor campanii de presă tendenţioase şi negative împotriva acestora."Sprijinirea financiară şi logistică a grupului a fost făcută de Paszkany în mod interesat, pentru a-şi proteja imaginea sa şi a firmelor pe care le conducea. Pe de altă parte, în situaţiile în care interesele personale sau ale societăţilor sale o cereau, acesta a folosit, prin intermediul lui Liviu Man, toate publicaţiile trustului în scopul creării unei imagini negative, tendenţioase asupra unor persoane fizice sau juridice cu interese contrare acestuia", potrivit unui comunicat al DIICOT. Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului de fotbal CFR 1907 Cluj, ca reacţie la anunţul DIICOT Cluj privind trimiterea sa în judecată, Paszkany susţinea că persoanele care "au lucrat" în acest dosar "sunt în strânsă legătură prin medii de familie sau apropiaţi care se află pe statul de plată al celor care au păgubit bugetul Consiliului Judeţean Cluj".Avocatul omului de afaceri Iulian Dascălu, parte vătămată în dosarul în care este judecat Arpad Paszkany, a depus, la termenul din 29 septembrie 2009, o solicitare privind acordarea de daune morale de 100.000 de euro de la Arpad Paszkany, susţinând că, în urma acţiunilor coordonate de acesta, Dascălu "nu s-a simţit în siguranţă".Procurorul DIICOT în acest caz ceruse condamnarea la închisoare cu suspendare a lui Arpad Paszkany şi confiscarea de la acesta a sumei de 400.000 de euro, reprezentând contravaloarea terenului sportiv de la baza CUG. Finanţatorul clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, a fost, însă, achitat, în luna mai a anului trecut, de Tribunalul Cluj, pentru ambele capete de acuzare, iar decizia a fost atacată la Curtea de Apel.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite