Cluj: Secesiune pe Dealul Feleacului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Secesiune pe Dealul Feleacului!
Cluj: Secesiune pe Dealul Feleacului!

Comuna Feleacu a părăsit Zona Metropolitană, iar Apahida se pregăteşte să facă acelaşi pas. Primarii din Feleacu şi Apahida acuză faptul că nu au niciun beneficiu de pe urma asocierii cu Cluj-Napoca şi cu celelalte comune limitrofe municipiului, în cadrul Zonei Metropolitane Cluj.   

Consilierii locali din Feleacu au hotărât în unanimitate, în cursul şedinţei de joi, părăsirea Zonei Metropolitane Cluj. Decizia lor a fost moivată, spune primarul Nicolae Balea, de faptul că proiectele propuse pentru accesarea fondurilor europene prin intermediul asocierii a 18 localităţi clujene sunt doar ale municipiului Cluj-Napoca. „Noi ce beneficiu avem? Nimic. Atunci de ce să mai stăm în asociere, iar alţii să beneficieze de pe urma noastră?”, a afirmat Balea.

Citeşte şi
Clujul, nepregătit să fie pol de creştere

Dubii de la început
Acesta a menţionat că, de la bun început, a avut dubii asupra Zonei Metropolitane, şi consideră că asocierea este menită să rezolve probleme municipiului Cluj-Napoca, nicidecum cele ale comunelor învecinate. „Noi am fi dorit, spre exemplu, să realizăm o bază sportivă modernă, dar nu avem cum. Doar ceea ce vrea primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, se realizează. Sunt convins că vor fi mai mulţi primari care vor lua aceeaşi decizie ca noi”, a mai spus primarul din Feleacu.

Acuze şi de la Apahida
La rândul său, primarul din Apahida, Ionel Fărcaş, îl acuză pe Apostu că intenţionează să acceseze cei 82.000.000 de euro destinaţi Zonei Metropolitane doar pentru Cluj-Napoca. „Noi nu câştigăm nimic. Ba dimpotrivă, ne-au luat şi Spitalul Regional de Urgenţă, după ce obţinusem toate avizele necesare, şi l-au mutat fără explicaţii în Floreşti”, a spus Fărcaş, care a menţionat că va propune Consiliului Local să ia o hotărâre similară celei din Feleacu.

„Unii nu trec peste orgolii”
Nemulţumirea nu se regăseşte în rândul tuturor primarilor din localităţile care compun Zona Metropolitană. Dimpotrivă, unii sunt convinşi că asocierea va fi un real succes. „Din punctul nostru de vedere, situaţia e clară: suntem convinşi de utilitatea Zonei Metropolitane. Îmi pare rău că unii colegi nu reuşesc să treacă peste orgolii. Nu ştiu de ce cred unii că, dacă azi s-a făcut o chestiune, mâine trebuie să aibă banii. Să avem răbdare. Azi banii vor fi folosiţi la Cluj-Napoca, mâine vor reveni comunelor din jur”, spune Lucia Suciu, primăriţa din Chinteni, completată de primarul din Jucu, Dorel Pojar: „Vom rămâne, nu se pune problema să ne retragem”.

„Sperăm să se răzgândească”
„Suma de 82.000.000 de euro despre care spun primarii că revine doar municipiului este pentru polul naţional de creştere. Evident, odată cu implementarea proiectelor propuse de Cluj-Napoca, şi comunele vor avea beneficii. Tocmai de aceea i-am chemat pe toţi primarii la dezbatere, pentru a vedea cum putem maximiza efectele benefice, prin corelarea cu proiectele fiecăreia dintre localităţi. Proiectele comunelor vor fi depuse ulterior”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu. „Sperăm să se răzgândească primarii, ar fi păcat să nu mergem împreună mai departe”, a mai spus ea.

image

Cluj-Napoca, partea leului
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI-ZMC) cuprinde municipiul Cluj-Napoca şi 17 comune din judeţ şi a fost înfiinţată pentru realizarea unui Plan Intergrat de Dezvoltare Urbană, în urma căruia să fie accesate fondurile europene destinate polilor naţionali de creştere. Conform statutului, conducerea asociaţiei este asigurată de un consiliu de administraţie în care majoritatea membrilor sunt reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca, iar preşedintele este primarul municipiului. Primele proiecte propuse spre finanţare se referă la modernizarea liniei de tramvai, la reabilitarea Parcului Central şi a vechiului cazino la şi implementarea unui sistem de ticketing pe mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca.

Componenţa ADI-ZMC

LOCALITATE POPULAŢIE* Cluj-Napoca 309.338 Aiton 1.236 Apahida 9.545 Baciu 8.379 Bonţida 5054 Borşa 1.603 Căianu 2.470 Chinteni 2.766 Ciurila 1.451 Cojocna 4.451 Feleacu 3.610 Floreşti 8.953 Gârbău 2.630 Gilău 8.292 Jucu 4.137 Petreştii de Jos 1.740 Tureni 2.512 Vultureni 1.438 TOTAL 379.705


* date conform PIDU 

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite