Se scumpeşte apa la Cluj, din 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii vor scoate, de luna viitoare, mai mulţi bani din buzunare pentru a-şi achita facturile la apă şi canalizare. Scumpirea operată de Compania de Apă Someş se impune ca urmare a nevoii de ajustare, o dată pe an, a tarifelor practicate, pentru menţinerea unor preţuri reale pentru aceste servicii.

Noile tarife la apă şi canalizare vor intra în vigoare, la Cluj-Napoca, începând cu data de 1 iulie, după ce Compania de Apă Someş va primi aviz favorabil din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară. „Documentele au fost deja avizate, în aprilie, de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Este necesar să se facă, o dată pe an, aceste ajustări", a explicat Lucian Croitoru, purtător de cuvânt al Companiei de Apă Someş.

În prezent, la nivelul judeţului Cluj, se află în derulare patru programe de investiţii, în valoare totală de peste 335 de milioane de euro. Din această sumă, 75% reprezintă fonduri nerambursabile. „Restul reprezintă credite pentru cofinanţare şi contribuţia consumatorilor. În momentul contractării acestor credite, au fost puse anumite condiţii, prin care să se asigure rambursarea la timp a părţilor de credit. Una dintre aceste condiţii presupune ajustarea, o dată pe an, a tarifelor practicate, în concordanţă cu inflaţia", a adăugat Croitoru.

„Jaf la drumul mare!"

Noua scumpire îi nemulţumeşte pe clujnei. „Este jaf la drumul mare. Acum, pentru două persoane, plătim pe lună peste 40 de lei şi nu facem exces, strângem cureaua cât putem. Toate se scumpesc, nu se mai termină scumpirile astea. Dar vom plăti în continuare facturile, nu avem ce să facem. La apă nu putem renunţa", a spus Viorica Farcaş, o clujeancă în vârstă de 42 de ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Companiei de Apă Someş, o persoană consumă în medie, pe lună, aproximativ 3,5 metri cubi de apă. „Studiile de impact au evidenţiat faptul că noile preţuri pot să fie suportate de consumatori. Ajustarea mai mare se va face, din 1 iulie, în ceea ce priveşte serviciile de canalizare. Asta, deoarece, susţine Lucian Croitoru, până în anul 2013, preţul la serviciile de canalizare, pe metru cub, trebuie să ajungă la valoarea metrului cub de apă potabilă. „Această condiţie este impusă prin normele Uniunii Europene", a precizat Croitoru.

Tarife noi

Dacă, în prezent, un metru cub de apă potabilă îi costă pe clujeni 2,72 lei, din 1 iulie, aceeaşi cantitate de apă potabilă va costa 2,96 lei. Pentru serviciile de canalizare, consumatorii plătesc, acum, 1,54 lei pe metru cub. De luna viitoare, însă, aceste servicii vor costa cu un leu în plus, adică 2,54 lei pe metru cub. Aceste preţuri conţin TVA.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite