Se redeschide robinetul cu bani europeni pentru universități

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile îşi vor primi banii pentru proiecte europene suspendate cel mai probabil de la 1 noiembrie.

Universităţile din ţară îşi vor primi în perioada următoare, cel mai probabil de la 1 noiembrie, finanţările pentru proiectele europene accesate care au fost suspendate. Vestea a fost dată ieri de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Sunt circa 100 - 150 de cereri care au fost trecute spre plată. Nu ştiu dacă printre acele cereri sunt şi proiecte ale universităţilor clujene", a afirmat ministrul.

Motivul pentru care plăţile spre universităţile din ţară au fost suspendate este legat de nereguli descoperite în unele proiecte finanţate de Uniunea Europeană. „Comisia Europeană a identificat nereguli în cadrul unor proiecte finanţate cu fonduri europene şi de aceea a suspendat temporar plăţile până la remedierea neregulilor", a spus Ecaterina Andronescu.

Memoriul rectorilor

Rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Aurel Vlaicu, este cel care, zilele trecute, semnala, într-un comunicat, impasul financiar în care a ajuns instituţia de învăţământ pe care o conduce. Vlaicu afirma că rectorii a 12 universități din ţară au trimis, încă din vară, un memoriu atât președintelui, premierului, cât și ministerelor Educației și Muncii în care atrăgeau atenția asupra situației deja alarmante.

Rectorul Aurel Vlaicu mai afirma că, din luna august 2012, majoritatea universităților nu şi-au mai putut susține financiar proiectele implementate prin POSDRU și, la unele universități, de creditele bancare contractate în acest scop.

„Numai pentru grupul celor 15 universităţi semnatare ale memoriului, suma totală neîncasată din rambursări este de 182 milioane lei (peste 40 milioane euro) dar, la nivelul tuturor universităţilor participante la proiecte finanţate din fonduri structurale, suma neîncasată este mult mai mare. Valoarea cererilor de rambursare depuse şi neîncasate de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca totalizează aproximativ 28 milioane lei (...). Este de reamintit faptul că autorităţile au încurajat iniţierea acestor proiecte europene", declara Aurel Vlaicu.

Omologul său de la UBB, rectorul Ioan Aurel Pop s-a întâlnit, ieri, cu ministrul la Nicula şi acesta i-a spus că sunt promisiuni să se facă plăţi pentru proiecte europene suspendate începând cu data 1 noiembrie

Milioane de euro neîncasaţi

Cei afectaţi de suspendarea plăţilor în universităţi sunt doctoranzii, cercetătorii postdoctorali (dintre care mulţi au fost readuşi în ţară de la universităţile unde studiau), dar şi cei care derulau programe de educaţie continuă.

Ministrul Educaţiei a participat ieri la Congresul Facultăţilor de Teologie Ortodoxă, care a avut loc în localitatea clujeană Nicula, la invitaţia mitropolitului Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ. După-amiază a vizitat două dintre şcolile de elită ale Clujului, Liceul „Gheorghe Şincai" şi Colegiul „Emil Racoviţă".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite