S-a inaugurat Cluj Arena. Elena Udrea: Mă bucur că nu o să plec de aici cu gazon în tocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizat la cele mai înalte standarde FIFA şi UEFA, „Cluj Arena"și-a deschis astăzi porţile. Arena, de 36 de milioane de euro, a luat locul, după mai bine de doi ani de lucrări, vechiului stadion „Ion Moina", inaugurat în 1911 ca Stadion Orăşenesc.

ORA 18.40

Traficul pe trăzile adiacente arenei este extrem de îngreunat, din cauza sutelor de mașini care se îndreaptă spre stadion.

Mii de oameni s-au înghesuit azi pe noul stadion. Unii au venit, alții au plecat, iar în total peste 10.000 de oameni au văzut "Cluj Arena". Diseară, în încheiere, organizatorii au pregătit un foc de artificii.

ORA 15.00

Pe gazon are loc o festivitate de premiere a sportivilor clujeni. Performanţele obţinute de aceştia de-a lungul timpului sunt recompensate cu diplome de merit. Membri galeriei Universităţii cântă în continuare şi scandează împotriva rivalilor de la CFR.

ORA 14.30

În acest moment, pe gazon are loc un meci demonstrativ de fotbal feminin, între Clujana şi Olimpia Cluj, campioana naţională a României. Partida de 30 de minute va fi urmată de altele, între mai multe echipe de juniori ale cluburilor Universitatea şi CFR. Galeria Universităţii se află în continuare în peluză, pregătită să plece la meciul de la Mediaş, cu Gaz Metan, care va începe la ora 19.00. S-a afişat un nou banner, cu mesajul: „Aţi scos exclusivitatea din contract, pentru un ungur spurcat“, iar un altul pe care scrie: „Aici numai U“.

Primul se referă la faptul că deşi în primă fază în contractul de închiriere dintre Consiliul Judeţean şi Cluj Arena a fost stipulată o clauză prin care Universitatea are dreptul exclusiv de a juca pe noul stadion, aceasta a fost eliminată ulterior, la solicitarea unuia dintre consilierii judeţeni. Astfel, CFR sau orice altă echipă care va plăti chiria de 7.500 de euro plus utilităţi, va avea dreptul să organizeze partidele pe acest stadion.

ORA 14.20

Pe stadion, în acest moment se află aproximativ 1500 de oameni, care au venit să vadă noua bijuterie. Galerie Universităţii, formată din aproximativ 300 de persoane, a luat loc în peluza dinsptre Hotel Sport, unde au afişat un an baner cu mesajul: „Ion Moina nu a rezistat peste ani, pentru a vedea sacul vostru de bani“. Mesajul a fost o aluzie la faptul că Universitatea este nevoită să plătească o chirie de 7.500 de euro pe meci, plus utilităţi, pentru a juca un meci pe stadionul construit de Consiliul Judeţean.

Premierul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Alin Tișe, actorul Florin Piersic, dar și mai mulți consilieri județeni au tras la poartă pe noul stadion. Mai multe sute de oameni s-au înghesuit astăzi să vadă noua bijuterie de pe malul Someșului. Organizatorii au lăsat accesul liber tuturor curioșilor, deși inițial era anunțat că doar la ora 14.00 se vor deschide porțile. Până târziu în noapte, clujenii vor avea acces liber la vizitarea stadionului.

Ora 11.45

După ce au luat cuvântul prefectul Clujului, Florin Stamatian, ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Albei, Maramureșului și Crișanei, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla și președintele ACI, Ioan Așchilean, din partea constructorului, a urmat un moment în care invitații și-au testat abilitățile de a șuta la poartă.

Ora 11.40

Iolanda Balaș Soter președintele Federației Române de atletism: "Sunt extrem de emoționată, pentru că în urmă cu foarte mulți ani, aici am obținut un record mondial, la 1,8 metri. Vă promit că anul viitor, aici vom organiza o competiție de atletism de anvergură".

Inaugurare Cluj Arena. Foto: Radu Neag

CLICK PE POZE PENTRU MAI MULTE IMAGINI

Ora 11.30

Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea:
"Sunt foarte emoționată, este un eveniment pentru clujeni și Transilvania în general: "Și aici ca și acolo guvernul a investit bani pentru o infrastructură sportivă. Clujul va avea posibilitatea să organizeze aici tot felul de evenimente. Turismul de competiții este o modaliatate de a aduce cât mai mulți turiști, iar Cluj Arena este un astfel de obiectiv. Mă bucur că n-o să plec de aici cu brazdă de gazon în tocuri", a spus aceasta.

Premierul României, Emil Boc, prezent la inaugurarea noului stadion de la Cluj, a ironizat evenimentele de la meciul României cu Franța, unde gazonul a fost execrabil și imnul național nu a fost cântat corect de Marcel Pavel

Ora 11.20

Emil Boc a fost primul care a luat cuvântul în cadrul ceremoniei de deschidere. Acesta s-a mândrit cu faptul că este clujean și a ținut să trimită câteva "săgeți" către cei din capitală. Acesta  a ironizat felul în care a arătat gazonul de la București și felul în care a fost cântat imnul de artistul Marcel Pavel: "La Cluj gazonul arată impecabil. Aici și imnul național se cântă corect. În ultimii ani, la Cluj s-au dezvoltat proiecte cu adevărat importante. Cu siguranță investițiile vor continua și în anii următori. Arena este un obiectiv de suflet al clujenilor. La fel ca la București, guvernul s-a implicat pentru a susține performanța infrastructurii de talie europeană. Mă doare faptul că unele mari metropole nu găsesc o armonie între formațiunile politice și mă bucur că la Cluj există înțelegere și cooperare pentru realizarea obiectivelor. Sunt cuprins de emoție și sunt mândru ca orice clujean și felicit Consiliul Județean pentru , a declarat acesta.

UPDATE

ORA 11.00

Premierul Emil Boc a inaugurat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, stadionul Cluj Arena şi a tăiat panglica împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, în prezenţa ministrului Dezoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi a altor oficialităţi locale. În acel moment la stadion se auzea imnul Ligii Campionilor.

Construcţia Stadionului Oraşului, cum s-a numit iniţial, a început în anul 1908. Inaugurarea oficială a avut loc în 1911 printr-un meci amical între o selecţionată a Clujului şi echipa turcă Galatasaray Istanbul.

Iniţial stadionul a avut o tribună din lemn cu o capacitate de 1.500 de locuri, număr extrem de mare pentru acele vremuri. În 1961 numele stadionului a devenit Stadionul Municipal şi o nouă tribună cu o capacitate de 30.000 de locuri a fost inaugurată.

Din vechea arenă astăzi a rămas doar o amintire.

VEZI CUM ARĂTA VECHIUL STADION

Aşa arăta vechiul stadion "Ion Moina" în urmă cu aproximativ trei ani.

Noua arenă, cea mai importantă din Transilvania, are 30.596 de locuri, 1.500 de locuri de parcare: 303 locuri în parcarea subterană şi 1.300 de locuri în parcarea exterioară.

"Cluj Arena" are pistă de atletism, atât în interior cât şi în jurul gazonului. Structura stadionului a înghiţit 28.000 de metri cubi de beton şi 3,7 milioane kilograme de oţel. La tribuna I vor fi 5 etaje, iar la peluză 2.

(Loredana Leonte)

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite