Se face teatru şi în microbuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borbely B. Emilia joacă de şapte ani la Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara
Borbely B. Emilia joacă de şapte ani la Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara

Drama unei minore plecate în străinătate să devină star a fost jucată într-un microbuz în mişcare, pe străzile Clujului.

Ce mai poţi face într-un autobuz în afară de a călători? Să vezi o piesă de teatru! Ideea au avut-o cei de la Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara împreună cu cei de la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureş. Au şi pus-o în practică în cadrul unui proiect comun început anul trecut. Piesa „Mady-baby"a fost o adaptare după un text scris de Geanina Cărbunariu, adaptare semnată de regizoarea Teatrului Maghiar, B. Fülöp Erzèbet, şi de actriţa care a jucat în piesa nonconformistă, Borbely B. Emilia. Gazda clujeană a celor de la Timişoara a fost Asociaţia „Grupa Mică", un teatru independent din cadrul Fabricii de Pensule, un binecunoscut ONG din Cluj.

Un taximetrist i-a dat 10 lei

Microbuzul Teatrului Maghiar de Stat din Timişoara a luat ieri şi alaltăieri câte 18 spectatori din curtea „Fabricii de Pensule". După ce şi-au luat bilet, la 16 lei, oamenii au urmărit timp de o oră şi jumătate piesa, în timp ce microbuzul rula pe străzile oraşului. Spectacolul, unul interactiv şi imprevizibil, a fost jucat în limbile maghiară şi română, traducerea fiind asigurată cu ajutorul unui laptop. Tragicul poveştii se îmbină cu comicul improvizaţiei: într-una dintre opririle microbuzului, actriţa coboară din autobuz, cântă lângă un local de karaoke din cartierul Mărăşti şi opreşte două maşini pe stradă. Spre surprinderea tuturor, un taximetrist cântă cu ea şi, după ce actriţa îi cere de mâncare, el îi dă 10 lei.

Pe lângă scenariul care presupunea şi scurte improvizaţii în care actriţa a dialogat cu publicul - au mâncat împreună pâine, au băut apă, au cântat -, piesa prezintă o poveste pe cât de actuală, pe atât de tragică.

O minoră din România, Mădălina, pleacă la iubitul ei din Irlanda, care-i promite că o va face un star în lumea showbiz-ului, însă e forţată să se prostitueze şi la final moare.

Temă actuală

„În piesă joc trei roluri, al lui Mady, Voicu şi al lui Bogdan. A fost o mare provocare pentru mine, nu ştiam dacă pot sau nu. Pentru orice actor e o mare provocare să facă o monodramă, o ceea ce se cheamă a one man show", spune actriţa care s-a mişcat în microbuz mai ceva ca pe scenă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite