Se caută soluţii pentru continuarea lucrărilor pe tronsonul Gilău-Nădăşel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţean Cluj caută soluţii pentru continuarea lucrărilor.
Consiliul Judeţean Cluj caută soluţii pentru continuarea lucrărilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat că va solicita conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi companiei Bechtel constituirea unui grup de lucru împreună cu instituţia, în vederea analizării posibilităţilor de continuare a lucrărilor pe tronsonul Gilău-Nădăşel al Autostrăzii Transilvania.

Autorităţile judeţene ar dori să preia în administrare acest tronson în vederea finanţării totale sau parţiale a lucrărilor de execuţie. „Voi solicita conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi companiei americane Bechtel constituirea unui grup de lucru, împreună cu CJ Cluj, în vederea analizării posibilităţilor de continuare a lucrărilor pe tronsonul Gilău - Nădăşel al Autostrăzii Transilvania. Aş dori să preluăm în administrare acest tronson, în vederea finanţării, totale sau parţiale, a execuţiei. O echipă de experţi ai Consiliului Judeţean caută în acest moment soluţii de finanţare, una dintre variante fiind apelarea la un credit furnizor. Nu exclud, totodată, posibilitatea realizării unui parteneriat public-privat", a arătat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

Potrivit acestuia, în acelaşi timp, va face demersuri pentru ca omologii săi din judeţele din nord-vestul ţării să accepte o discuţie pe această temă, pentru a vedea dacă pot contribui financiar la realizarea acestui proiect.

Totodată, preşedintele CJ Cluj va solicita lămuriri CNADNR, pentru a afla dacă standardele de cost stabilite de ministrul Transporturilor se aplică şi proiectului Autostrăzii Transilvania. „Aceste costuri nu includ şi exproprierile, dar poate reuşim să obţinem ajutor, în acest sens, de la Guvern. Oricum, noile reguli înjumătăţesc, cel puţin, costul practicat până în prezent. Am înţeles că experţii Ministerului Transporturilor negociază cu Bechtel", a afirmat Tişe. El a subliniat că îi va invita la o întâlnire pe şefii companiilor de construcţii din regiune, pentru a analiza această problemă şi pentru a identifica varianta optimă de finanţare şi execuţie.

Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Lucrările la Autostrada Transilvania au fost întrerupte la începutul anului 2011, după ce compania americană Bechtel, constructorul autostrăzii, a iniţiat procedura de concediere colectivă a peste 700 de angajaţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite