FOTOREPORTAJ Scroafa popii din Corneşti a ajuns „vedetă“ în parcarea de la Cora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcul tăiat în parcarea hipermarketului clujean avea 190 de kilograme
Porcul tăiat în parcarea hipermarketului clujean avea 190 de kilograme

Asociaţia „Produs de Cluj" a organizat azi, de Ignat, în parcarea hipermarketului Cora, o demonstraţie pentru orăşeni: cum se taie porcul potrivit tradiţiei şi cum se fac tradiţionalii cârnaţi şi caltaboşi. Clujenii nu s-au prea înghesuit să vadă obiceiul tăiatului porcului care, exceptând asomarea, s-a făcut după tradiţie.

Porcul s-a pârlit de mai multe ori cu paie, a fost ras cu cuţitul pentru a i se curăţa pielea, iar pentru a face şoricul mai moale şi mai fraged, măcelarii de la carmangeria Cosm-Fam l-au dat cu cenuşă de paie şi sare. Apoi l-au spălat. „Porcul are 190 de kilograme şi l-am luat de la preotul din Corneşti.

Porcul tăiat în parcarea hipermarketului clujean a fost adus dintr-o gospodărie din Corneşti

Porcul cântărea 190 de kilograme

E un porc sănătos, se vede şi din culoarea ficatului. Scroafa popii din Corneşti a ajuns vedetă în parcarea de la Cora", spune Cosmin Moldovan, administratorul carmangeriei, ai cărui măcelari au tăiat şi tranşat porcul în nici două ore.

Porcul tăiat în parcarea hipermarketului clujean a fost adus dintr-o gospodărie din Corneşti

Porcul a fost pârjolit, de mai multe ori, cu paie

Oamenii care s-au oprit şi s-au uitat la tăiatul porcului spun că măcelarii au lucrat repede şi curat. „Se vede că se pricep. Au terminat destul de repede. Când eram mică mergeam cu părinţi la sat, Sânpaul, cred şi vedeam cum se taie porcul. Acum am venit cu soţul meu să-mi aduc aminte", afirmă Magda Condran. Soţul acesteia, Gerard Condran, francez din Grenoble, a fost interest să vadă cum se taie porcul în altă ţară, mai ales că în Franţa nu se mai taie porcii fără asomator, nici în mediul rural.

Porcul tăiat în parcarea hipermarketului clujean a fost adus dintr-o gospodărie din Corneşti

După tăiere, animalul a fost testat de veterinari şi gătit

Spectatorii au primit câte un pahar de ţuică în timp ce măcelarii tranşau porcul. Au cerutşi ureche şi coadă, însă n-au primit decât după ce s-a făcut analiza medicală.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite