Scrisoare deschisă către premier: Colegiul Medicilor Cluj critică amenzile abuzive date corpului medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Cluj critică amenzile stabilite de CNAS şi Ministerul Sănătăţii, prin diverse acte normative, care se aplică medicilor, reclamând faptul că acestea sunt mai mari decât salariul cadrelor medicale şi nu ţin cont de situaţia reală din sistemul sanitar.

„Prin diverse ordine comune ale CNAS şi Ministerului Sănătăţii, precum şi prin ordonanţe şi hotărâri de guvern, în situaţiile în care medicii îşi încalcă atribuţiile de serviciu, sunt amendaţi cu sume nete cuprinse între 500 lei şi 5.000 lei. Este justificat cuantumul acestor amenzi, prin prisma faptului că salariul mediu lunar pentru un medic specialist care lucrează în sistemul bugetar este de 1.500 de lei, respectiv de 2.000 de lei pentru un medic primar? Deşi Colegiul Medicilor este îndreptăţit să aplice sancţiuni disciplinare medicilor care nu respecta deontologia profesională şi nu îşi îndeplinesc în mod corespunzător sarcinile de serviciu, MS a decis că aplicarea de amenzi mult mai mari decât salariul actual al medicilor ar reprezenta o măsură mult mai potrivită. Amenzile reflectă modul în care oficialităţile statului îşi arată respectul faţă de corpul medical", se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, prof. dr. Mircea Bârsan.

Potrivit comunicatului, acţiunile CNAS, „de amendare abuzivă a medicilor", sunt deja de notorietate în rândul corpului medical. „Un exemplu al amenzilor aplicate de către CNAS îl reprezintă situaţia generată de eliberarea certificatelor de concediu medical. Medicii nu sunt cercetaţi dacă aceste certificate sunt eliberate în mod justificat din punct de vedere medical, ci sunt verificate doar condiţiile de formă ale certificatului. Neconformităţile în completarea certificatului de concediu medical, conform prevederilor Ordinului CNAS, atrag amenzi pentru medici cuprinse între 500 şi 5.000 lei. Amenzile sunt aplicate foarte uşor, atâta vreme cât modalitatea de completare a acestora se schimbă de fiecare dată când CNAS-ul are un nou conducător, neexistând o unitate de opinie la nivelul instituţiei", se arată în comunicatul Colegiului Medicilor Cluj.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Cluj critică şi prevederile HG nr. 857/ 2011 privind amendarea medicilor de urgenţă, aceştia fiind pasibili de sancţiuni cuprinse între 500 de lei şi 3.000 de lei.

„Textul actului normativ sus-menţionat prevede că, atunci când medicul din unitatea de urgenţă întârzie acordarea asistenţei medicale pacienţilor, se sancţionează cu amenzi între 1.500 lei şi 3.000 lei. Nicăieri în textul normativ nu sunt explicitate situaţiile de supraîncărcare a acestor medici, atât din cauza numeroaselor solicitări, cât şi a lipsei de personal, din cauza blocării posturilor în sistemul bugetar. În acest context, amenzile pot fi aplicate cu foarte mult subiectivism, minimalizându-se profesionalismul acestor medici deosebiţi, care salvează vieţi, zi si noapte. Totodată, actul normativ a omis menţionarea legitimităţii refuzului medicului în cazul în care pacienţii manifestă o atitudine ostilă şi/ sau ireverenţioasă faţă de corpul medical", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Bârsan, trage semnalul de alarmă cu privire la abuzurile care se comit împotriva medicilor şi spune că, în curând, dacă situaţia nu se reglementează, tot bolnavii vor avea de suferit. „În curând, bolnavii vor ajunge în situaţia de a vrea să dea şpagă, dar nu vor mai avea cui", declară profesorul Bârsan.

„În condiţiile în care tot mai mulţi medici tineri, şcolarizaţi pe banii României, în facultăţi de medicină de elită, aleg să plece în străinătate, din cauza desconsiderării oficialităţilor române, ne punem întrebarea legitimă cui se vor adresa bolnavii României, în viitorul apropiat? Oare vor apărea agenţii de turism medical care îi vor duce la clinici din Viena, Budapesta sau alte capitale europene? În concluzie, acţiunile clasei politice aduc aminte de vechea zicală «şi agresaţi şi cu banii luaţi»", se subliniază în comunicatul Colegiului Medicilor Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite