Cluj: Scriitorul german Wolfgang Klein a găsit „izvorul fericirii“ în vama din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Scriitorul german Wolfgang Klein a găsit „izvorul fericirii“ în vama din Cluj
Cluj: Scriitorul german Wolfgang Klein a găsit „izvorul fericirii“ în vama din Cluj

Rezident german din anii 80 a ţinut să-şi lanseze prima carte în limba română la Cluj, la Muzeul Etnografic şi în Janis Club, într-un montaj muzical inedit

Şi-a petrecut tinereţea cu boema clujeană. A emigrat după ce Securitatea l-a stâlcit în bătaie. După 30 de ani se întoarce la Cluj pentru a-şi lansa cartea de memorii, duminică, la ora 21.00, în Janis Pub.  

Wolfgang Klein, rezident german din anii 80 a ţinut să-şi lanseze prima carte în limba română, „Izvorul fericirii” la Cluj, la Muzeul Etnografic şi în Janis Club, într-un montaj muzical. „Este oraşul în care am avut cei mulţi prieteni, după Sibiu, dar şi multe rude”. Directorul fabricii de porţelan din Iris îi era unchi.

Deşi s-a născut la Sibiu, venea adesea cu prietenii la Cluj. „Pe atunci se intra foarte greu la facultate, iar majoritatea amicilor vizau Medicina”. Locurile lor preferate de petreceri erau Haşdeu, Chios şi Croco. Cu prietenii din Cluj petreceau la festivalul de jazz din Sibiu şi din Vama Veche, unde ajunsese organizator. „După festivalul organizat de noi în Vamă, a făcut şi Mircea Toma festivalul Stuf”, pretinde Klein.

Bătut pentru relaţii cu străinii

Cartea prezintă cu umor povestiri din tinereţe, din Cluj, Sibiu şi din exil: „Nu m-am acomodat, pentru că germanilor le lipseşte spiritul de distracţie al românilor şi mititeii”. Temele sunt savuroase. Printre ele, povestea pacheţelului din SUA primit de la unchiul emigrat, a cărui cenuşă a fost confundată cu cafeaua. O alta, este episodul în care a fost bătut de securistul şcolii, pentru că a făcut sex cu o olandeză. "M-au prins în maşina ei, cu guldeni în buzunar", ne-a spus Klein.

Nu lipsesc poveştile legate de răzbunarea pe profesori: zahăr în rezervorul motocicletei, prăbuşirea catedrei de sub care au fost demontate şuruburile, lipiciul de pe scaun care a decupat rochia nesuferitei de profesoare.

Nu uită savoarea berii de Cluj în Vamă, cozile, consultaţiile la doctori. În carte se găseşte şi o scrisoare de mulţumire către fabrica Dacia, pentru condiţiile create pentru procreere în autovehicul. "Vă mulţumesc pentru că cei doi copii ai mei au fost concepuţi în maşină. Problema a fost că a trebuit să schimb bancheta şi axul din spate", a reclamat ironic Klein.

Artiştii pe care i-a cunoscut în tinereţe, la Sibiu sau la Cluj l-au vizitat la pub-ul propriu din Meinz, de genul Insomnia, printre care Aura Urziceanu, Anca Parghel, Mircea Tiberian, Jonny Răducanu, Harry Tavitian. În afară de jazziştii români, Klein le mixează germanilor, la audiţiile pentru scriitori debutanţi, muzică ţigănească de la noi.

Ce îi place ?
Îi plac locurile pe care le-a vizitat în tinereţe, dar regretă că practic au dispărut, atât Cafeneaua Croco, cât şi Restaurantul Cazino. Îi place că drama unchiului său, reflectată de Herta Muller, a primit Premiul Nobel.

Nu-i place
Nu-i place că şi la Cluj circulaţia rutieră a devenit sufocantă şi că oamenii sunt pesimişti şi înjură la tot pasul. Că vila familiei nu a putut fi recuperată de la comunişti.

Născut
1 iunie 1956 Sibiu

studii
Facultatea de Turism şi Facultatea de Jurnalism, Germania

experienţă
handbalist de performanţă, Sibiu şi Meinz, patron de restaurant, prozator şi jurnalist de satiră în Frankfurt, Sibiu şi Cluj.

întrebări

Unde vă simţiţi acasă?
Greu de spus. Nicăieri. Nemţii te miros imediat că nu eşti de-ai lor, românii spun „sasule, du-te în Germania”. Totuşi, în Germania nu îmi cunosc vecinii, iar aici într-o oră cunosc toată strada.

Ce i-aţi transmite lui Klaus Johannis?
Felicitări, dar să rămână la Primărie. Îl mînâncă sudiştii.

De ce aţi ales clubul Janis pentru lansarea cărţii?
Am descoperit aici atmosfera din Vama Veche şi poza de pe coperta cărţii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite