Ziua în care se desfiinţează o sută de şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de elevi clujeni îşi vor schimba şcoala din toamnă
Mii de elevi clujeni îşi vor schimba şcoala din toamnă

La Cluj vor dispărea peste o sută de şcoli şi grădiniţe, în urma deciziei de restructurare luată de Guvern. Inspectoratul Şcolar a stabilit astăzi lista finală cu unităţile de învăţământ care vor fi comasate, începând cu luna septembrie. Adevărul de Seară vă prezintă cele mai importante şcoli şi grădiniţe care vor dispărea.

Reforma învăţământului a ajuns la Cluj în faza comasărilor de şcoli. Pentru a ajunge la reducerea a 549 de posturi, cât a stabilit Ministerul Educaţiei, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au desfiinţat 70 de funcţii de directori, restul până la 549 fiind posturi didactice şi administrative.
După o operaţie similară efectuată anul trecut, autorităţile au demarat de circa o lună procesul de reducere a posturilor, prin comasarea prin desfiinţare a peste o sută de unităţi şi clase şcolare.


Ce şcoli dispar la Cluj-Napoca


În Cluj, Şcoala Brâncoveanu se va unifica cu şcoala „Rebreanu“, şcoala „David Prodan“ cu Colegiul „George Bariţiu“, şcoala „Simion Bărnuţiu“ cu Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea“. Nu scapă de comasare nici grădiniţele. „Voinicel“ trece la „Bambi“, „Steluţa“ la „Licurici“, „Curcubeu“ la „Căsuţa Poveştilor“, „Scufiţa Roşie“ la „Zâna Zorilor“, „Poieniţa“ la „Lumea Copiilor“.
La Turda, Şcoala Potaisa şi Gheorghe Bariţiu se vor regrupa la Gheorghe Mureşanu, iar şcoala din Ocna Dej va trece la Dej.


Profesori nemulţumiţi


Cum era de aşteptat, o parte din primari, directori sau chiar comunităţi s-au opus procesului. Directorul de la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă , Vasile Ovadiuc, ne-a declarat că sistemul de finanţare per capita a elevilor nu a ţinut cont de specificul liceelor vocaţionale. Inspectoratul a propus ca acest liceu să preia şi elevii care studiază de la Şcoala de muzică Augustin Bena.
 Unii dintre directori sau primari au considerat că pentru moment comasarea este o soluţie mai bună.


Transfer surpriză la Bariţiu


Sebastian Răşinar, directorul Şcolii „David Prodan“ ne-a explicat că părinţii elevilor de gimnaziu au primit cu satisfacţie transferul la Colegiul Naţional „George Bariţiu“. „Problema va fi cu naveta zilnică pe care o vor face elevii din clasa I, care vor fi obligaţi să se înscrie la şcoala din centrul oraşului. Aceştia mergeau înainte la şcoală în zona Clujana. Soluţia desfiinţării şcolii nu este foarte bună pentru acei elevi din cartier, care nu fac faţă la liceele din centru”, spune Răşinar.


Nemulţumiri şi la sate


Probleme sunt şi la ţară. Lucia Suciu, primarul din Comuna Chinteni s-a opus comasării şcolii din Deuşu cu cea din sediul de comună. La întâlnirea mediată de prefectul Florin Stamatian, Suciu a spus că drumurile sunt proaste pentru transportul elevilor şi că tocmai a renovat şcoala care va fi mutată.


În schimb, Eugen Mureşan, primarul Comunei Vultureni, susţine că în sfârşit, copiii vor putea face ore potrivit clasei în care studiază. El a explicat, ca aici într-o clasă studiau elevi din mai mulţi ani. „La şcolile primare din satele Băbuţiu, Şoimeni şi Făurei copiii învăţau împreună cu toţii. Acum la şcoala din Vultureni vom avea clase separate”, a spus Mureşan.

Descentralizare blocată


Potrivit normelor elaborate de OUG 114 din 2009, privind măsuri financiar bugetare, şcolile care nu vor avea peste 300 de levi şi grădiniţele care nu vor avea peste 200 de elevi vor fi comasate cu altele. Lucia Cojocaru, preşedinta Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar ne-a declarat că se opune desfiinţării de posturi din învăţământ. „Mai mult de 10 ani Clujul a fost un judeţ pilot, în care s-au descentralizat centrele şcolare. Acum le refacem la loc”.

Şcoli condamnate la desfiinţare, la sate

Şcoala din Nireş se va uni cu cea din Sânmărghita, şcoala de la Răscruci se comanează cu cea de la Bonţida, şcoala Dealul Negru trece la Beliş, Rugăşeşti - la Căşei, Deuş - la Chinteni, Şoimeni - la Vultureni, Plăeşti - la Moldoveneşti, Bucea - la Negreni, Luna de Sus - la Floreşti, Livada - la Iclod, Jucu Herghelie - la Jucu, Ruseşti - la Mărişel, Hăşdate - la Săvădisla, Aruncuta - la Suatu, Tritenii de Sus - la Tritenii de Jos, Nicula - la Fizeşu Gherlii, Vâlcele şi Gheorgheni - la Feleac, Rediu - la Aiton, Dezmir şi Sânnicoară - la Apahida. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite