Cluj: Şcolile particulare vor fi mai accesibile pentru clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Şcolile particulare vor fi mai accesibile pentru clujeni
Cluj: Şcolile particulare vor fi mai accesibile pentru clujeni

Noua Lege a Educaţiei aduce subvenţionarea învăţământului particular, pentru care au luptat şcolile private din Cluj. Banii pe care îi vor primi şcolile particulare vor aduce taxe mai mici şi locuri mai multe.

Discriminarea din învăţământul românesc pare să se fi terminat odată cu noua lege, după o „luptă” de câţiva ani a şcolilor particulare din toată ţara. Un rol important le-au avut şi cele mai importante instituţii particulare acreditate din Cluj-Napoca, care au înfiinţat chiar şi o asociaţie şi o uniune naţională pentru promovarea învăţământului particular preuniversitar din Cluj.

Conform noii Legi a Educaţiei „banii urmează elevul”. Profesoara Carmen Costina, director adjunct la Şcoala privată Elf, odată cu noua lege a fost aprobat şi amendamentul prin care fiecărui copil i se alocă o anumită sumă, iar fiecare şcoală acreditată, fie că este de stat sau particulară, va primi fonduri pentru elevii pe care îi are.

Un lucru normal, 10 ani mai târziu

Carmen Costina, care conduce prima şcoală particulară acreditată din Cluj, care a împlinit în septembrie 10 ani de la înfiinţare, spune că acest drept este al elevilor şi apoi al şcolilor.

Inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Anca Hodorogea, crede că această măsură este normală. „Este bine ca părinţii să aibă alternative, să aibă dreptul de a alege care formă de învăţământ să-l urmeze copiii lor”, a spus Hodorogea.

Inspectorul şcolar responsabil cu monitorizarea învăţământului particular, Adelhaida Kerekes, spune că această finanţare vine ca un ajutor în plus pentru şcolile particulare, care erau nevoite să perceapă taxe destul de mari, pe care nu toţi părinţii şi le permiteau.

Aduce taxe mai mici

Potrivit Adelhaidei Kerekes, care face parte şi din Comisia consultativă a învăţământului particular a Inspectoratului Şcolar Judeţean, cele mai importante şcoli particulare din Cluj, Şcoala Elf şi Şcoala Internaţională, luptă de ani buni pentru a obţine aceste drepturi.

„S-a obţinut şi cornul şi laptele, care le-au primit de la 1 iunie 2009 şi decontarea navetei pentru profesori, acolo unde este cazul”, spune inspectorul şcolar. Adelhaida Kerekes crede că decizia micşorării sau păstrării aceloraşi taxe va rămâne la latitudinea şcolilor pentru că fiecare îşi face oferta. „Este posibil să crească totodată numărul elevilor, dar asta şi pentru că sunt unităţi foarte bune cu rezultate care se văd”, spune Adelhaida Kerekes.

Elevi la particular

Cele mai importante şcoli particulare din Cluj sunt Elf şi Scoala Internaţională, ele având în  totat circa 300 de elevi. Şcoala Elf a avut în anul şcolar precedent 88 de elevi în ciclul primar şi 71 în ciclul gimnazial. Taxa la Şcoala Elf este de 560 de lei lunar.

Potrivit lui Carmen Costina, director adjunct, sprijinul din partea statului ar putea permite şcolii să nu mai majoreze taxa o dată cu indexarea salariilor, care se face în fiecare an. Şcoala Internaţională a avut 61 de elevi în ciclul primar 60 în ciclul gimnazial.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite