Şcoala românească se mută pe internet (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Cluj-Napoca a fost lansat, astăzi, programul Hyper Edu, care ar putea revoluţiona învăţământul la distanţă. Portalul dezvoltat pe internet de mai mulţi cercetători clujeni oferă elevilor şi studenţilor posibilitatea de a lua parte la lecţii de acasă. Interacţiunea se realizează cu ajutorul unui webcam şi a unui microfon.

Urmăriţi aici o demonstraţie video

Adio pix, manuale, cretă şi ieşit la tablă. Începând de astăzi, elevii au ocazia să ia ore suplimentare, să participe la cursuri şi chiar să dea examene pe internet. Asta deoarece în această după-amiază a fost lansat la Cluj programul Hyper Edu, un sistem eLearning (învăţământ pe internet) complex care oferă suport online pentru desfăşurarea activităţilor educaţionale.

Programul este adresat atât elevilor şi studenţilor, cât şi companiilor private care vor să organizeze traininguri pentru angajaţi. O licenţă costă între 10.000 şi 40.000 de euro, excepţie făcând instituţiile de învăţământ.

Ridică două degete la webcam

Cu ajutorul unei conexiuni la internet, un webcam şi un microfon, elevul poate participa la o lecţie în direct cu profesorul în faţa monitorului. La o lecţie pot lua parte până la 30 de cursanţi în acelaşi timp. Toate acestea se întâmplă pe portalul www.hyperedu.ro.

„Interacţiunea dintre elev şi profesor va fi o colaborare în timp real. Pe de altă parte, orarul e unul flexibil. Alt avantaj e accesul la resurse, portalul dispune şi de o bibliotecă online, teste grilă şi suport pentru studiu individual”, a spus iniţiatorul proiectului Cosmin Porumb, de la firma Hypermedia.
Odată începută lecţia, elevul poate interveni doar cu acordul profesorului. „E ca ieşitul la tablă, ridică două degete şi primeşte acceptul de a vorbi”, a explicat Porumb. Mai mult decât atât, lecţia poate fi înregistrată şi pusă la dispoziţia elevului.

image

Avantajos pentru „net generation”

Educaţia se îndreaptă spre conceptul de blended learning (lecţiile care care îmbină componenţa de curs clasic faţă în faţă cu platforma online-nr), potrivit profesorului de la UTCN Aurel Vlaicu, specialist în tehnologii eLearning.

„Elevii de acum fac parte din net generation şi petrec foarte mult timp în faţa calculatorului, motiv pentru care e necesară implementarea conceptului de eLearning. Aceste platforme sunt indispensabile pentru învăţământul la distanţă”, a adăugat acesta.

Investiţie de jumătate de milion de euro

Proiectul, care a fost demarat în anul 2008 şi finalizat în toamna trecută, va fi implementat în mai multe şcoli din Cluj-Napoca, cât şi în Universitatea Tehnică (UTCN) în aproximativ 6-12 luni, a anunţat Cosmin Porumb. La portal au lucrat 20 de specialişti, iar investiţia se ridică la aproape 500.000 de euro, sumă suportată de UTCN, în parteneriat cu firma Hypermedia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite