Cluj: Şcoala, între socotitoare şi tablă electronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O oră de matematică diferă radical între o şcoală dintr-un sat lipt de Cluj-Napoca şi o şcoală particulară de elită. Dacă la ţară, elevii trebuie să meargă la baie în frig şi ploaie, elevii de la Şcoala Internaţională experimentează pe table electronice şi învaţă după modele occidentale de motivare a elevilor.

Satul Pata este situat nu departe de groapa de gunoi a Clujului. Cei circa 20 de elevi ai şcolii cu clasele I-IV de aici provin în majoritate din sat, cele două învăţătoare fac naveta pentru ei de la Cluj-Napoca. Una dintre ele, Dana Creţ, spune că a ales special o şcoală de la ţară, unde crede că are o şansă mai mare să-i înveţe pe copii lucrurile importante, la copiii din oraş fiind mai greu să le distragi atenţia de la celelalte lucruri.

Nu sunt elevi de clasa a doua

Potrivit profesorului Vladimir Cinezan, directorul Şcolii cu clasele I-VIII din satul Sânnicoară, instituţie de care ţine subunitatea din Pata, decizia privind viitorul şcolii va fi luată cel târziu peste doi ani, când elevii de clasa a treia de astăzi vor absolvi ciclul primar şi vor ajunge oricum la o altă şcoală.

În prezent, la şcoală funcţionează două clase - una care grupează două eleve de clasa întâi şi doi elevi de clasa a patra, respectiv clasa a treia, care are 16 elevi. Învăţătoare la clasa a treia, Dana Creţ, este aici în primul an. Spune că mereu s-au schimbat învăţătorii, toţi fiind în căutare de ceva mai bun. Nu şi ea, însă. Ar rămâne aici dacă şcoala nu va fi închisă pentru că îi iubeşte pe copiii de la ţară, de unde se trage şi ea. „Mă trezesc la 6.30, ca să-mi duc şi eu fetiţa la grădiniţă şi ajung acasă după pra 16. Şi ce dacă sunt plătită doar pentru cele patru ore pe care le petrec aici”, spune Dana Creţ.

Test la mate

La ora de matematică, socotitoarea tip abac tronează pe catedră. Acum câteva zile, elevii clasei a treia au avut programat un test. Neluţu a fost printre cei mai nepregătiţi elevi de la testul de ieri, din cele 11 exerciţii reuşind să se apuce doar de primele trei. Neluţu este orfan de tată, care şi-a pierdut viaţa acum patru ani, în timp ce era cu oile pe câmp. „A căzut într-o vale pentru că nu a mers pe pod, cum i-a zis mama să facă întotdeauna”, reconstituie băiatul cu tristeţe povestea spusă de mama sa. Învăţătoarea sa spune că încearcă să-l motiveze, spunându-i că matematica îi va fi de folos la număratul oilor şi la preţul produselor pe care le va vinde la piaţă, dar băiatul se concentrează foarte greu şi nu înţelege încă că e „bine să ştii şi puţină carte”.

Este mândru de ghiozdanul cumpărat din Cluj de mama sa, care s-a descurcat cum a putut pentru a-şi creşte cei cinci copiii. Neluţu este cel mai mic dintre cei cinci, iar mama sa nu are timp decât să-i pună un pachet şi să îi pregătească hainele, iar în rest trebuie să se cam descurce singur.

În elita şcolilor din România

În tot acest timp, la Şcoala Internaţională din Cluj-Napoca, una dintre primele şcoli în regim particular din oraş, copiii au acces la metode moderne de învăţare.

În urmă cu două săptămâni, Şcoala Internaţională din Cluj-Napoca a primit distincţia de „Şcoala Anului” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu. Chiar dacă părinţii copiilor clujeni trebuie să plătească o taxă de 890 sau 900 de lei în cazul şcolii primare, respectiv gimnaziale, niciun părinte nu regretă investiţia pe care o face în educaţia propriului copil. Tot aici studiază, cu bursă integrală, mai mulţi elevi din Jucu. Potrivit Simonei Baciu, fondatoarea Şcolii Internaţionale din Cluj-Napoca, aceştia ajută la o atmosferă sănătoasă în şcoală, ajutând totodată la motivarea colectivului.


Tabla de la Şcoala Internaţională are un ecran sensibil la atingere / Foto: Vakarcs Lorand

image

Diferenţă

Dacă la Pata tabla este un clasică, iar pe pereţi se găsesc lucrările copiilor sau câteva planşe didactice primite prin diverse programe, la Şcoala Internaţională se lucrează în cabinete diferenţiate pe materii, cu metode importate sau pe table electronice. Cu ajutorul unei suprafeţe digitale, a unui mic arătător electronic şi a unui proiector, elevii pot mânui la propriu, de exemplu, diferitele tipuri de triunghiuri. La Pata, însă, abacul este la el acasă.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

   

image
image
image
image
image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

Ţi-ai dori să îţi petreci concediul în Caraibe, cu 3.000 de euro în buzunar? Visul tău poate deveni acum realitate. Participă la concursul Miss Click 2009 şi ai şansa de a te distra pe cinste, alături de un prieten! Dă click pe imaginea de mai jos, spune-ne cum te cheamă şi lasă-ne un număr de telefon, iar fotografii noştri te vor contacta în cel mai scurt timp posibil. 

Garantat primeşti 100 de lei şi un photobook profesionist!

Citeşte aici regulamentul concursului

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite