Cluj: Şcoala de după şcoală, la modă în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Şcoala de după şcoală, la modă în Cluj
Cluj: Şcoala de după şcoală, la modă în Cluj

Programul şcolar care începe de la 8.00 şi ţine până la prânz nu mai face faţă cerinţelor părinţilor moderni. Părinţii au mai multe variante, fie să-şi lase copiii la şcoala de stat unde învaţă, fie ă-i înscrie la centre specializate. În acest timp elevii învaţă lucruri noi şi pot lua masa.

Părinţii extrem de ocupaţi cu serviciul şi care nu pot să-şi lase copiii la bunici după şcoală au din ce în ce mai multe opţiuni pentru a-i lăsa în grijă. O bună parte din şcolile generale şi liceele cu clase primare din Cluj au organizat  ore suplimentare pentru a-i supraveghea în continuare pe micuţii elevi.

Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” va stabili în aceste zile ultimele detalii pentru programul din acest an de semi-internat, care va începe probabil la sfârşitul lunii septembrie. Directorul Marinela Zamfir spune că preţul se stabileşte în consiliul de administraţie, dar cel mai probabil, acesta va rămâne la nivelul de anul trecut, de 7,5 lei. La acesta se adaugă alţi 7,5 lei pentru cei care servesc masa prin microcantina liceului.

La cererea părinţilor

Gelu Ilea, un jurist în vârstă de 36 de ani, îşi aduce băiatul de clasa întâi la Liceul „Nicolae Bălcescu” în fiecare dimineaţă de la Floreşti. Spune că sistemul de semi-internat i se potriveşte de minune. „Pot să-mi ridic băiatul la ora 16.00 şi să petrec restul zilei împreună”, spune Gelu.

Directorul Şcolii „Ion Bob”, Elena Cârstocea, spune că cel mai probabil vor pune în aplicare şi în acest an un astfel de sistem, cum fac majoritatea şcolilor din oraş, după ce părinţii solicită acest lucru. Anul trecut nu au avut spaţii şi au trebuit să închirieze la un liceu din oraş iar masa era servită în localuri alese de părinţi. În acest an învăţătoarele vor avea grijă de elevi în şcoală, iar masa ar putea fi servită prin firme de catering, dacă părinţii vor dori acest lucru.

Mai multe variante particulare

Şcoala Elf, o şcoală particulară acreditată pentru clasele I-VIII şi-a stabilit programul educaţional pentru intervalul orar 8.00-16.00, când se fac atât orele obligatorii după curicula naţională, dar şi ore facultative: informatică, limbi străine, sport, teatru, studiu de instrument, 1-2 ore de teme zilnic. O oră este de asemenea dedicată temelor. Potrivit directorului adjunct al şcolii, Carmen Costina, această oră pentru teme este programată înainte de ora 12.00, pentru că elevii se pot concentra mai bine atunci.

Un sitem similar are stabilită şi Şcoala Internaţională, unde programul începe la ora 8.15 şi se încheie la ora 16.00.
Un after-school specializat este Neghiniţă After School, de pe str. Negoiu nr. 8A, unde părinţii au de ales între trei programe, până la 16.30 (450 de lei pe lună), până la 18.00 (600 de lei pe lună) şi până la 19.00 (700 de lei pe lună). Preţul include şi transportul copiilor de la şcoală, dar şi cursuri de engleză, activităţi recreative sau o gustare.

Venituri suplimentare pentru învăţători

Potrivit directorilor şcolilor de stat, banii încasaţi de la părinţi intră în contabilitatea şcolii, de unde majoritatea sunt direcţionaţi către învăţători sub formă de venituri proprii, sau PFA (persoane fizice autorizate - n.r.). În funcţie de numărul elevilor, veniturile învăţătorilor, care încep de la 969 de lei pentru un debutant, cresc considerabil.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite