„Schimbarea la faţă“ a monumentelor Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii a trimis 2,7 milioane de lei pentru restaurarea a douăsprezece monumente din Cluj, printre care castrul roman de la Turda, Calvaria şi Biserica Reformată de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Douăsprezece clădiri istorice din judeţul Cluj vor fi reabilitate cu 2,7 milioane de lei de la Ministerul Culturii prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice.

În ordinea în care apar pe lista programului, obiectivele la care vor începe lucrările de reabilitare  sunt: Biserica de Lemn Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril (satul Câlna, comuna Vad), Biserica Romano-Catolică (Turda), Biserica Reformată (comuna Mănăstireni), Biserica Reformată (satul Văleni, comuna Călăţele), Biserica Reformată „Turda veche" (Turda), Biserica Reformată (Bulevardul 21 Decembrie 1989, din Cluj-Napoca), Biserica Calvaria (Cluj-Napoca), Reşedinţa Episcopului Unitarian (Bulevardul 21 Decembrie 1989, din Cluj-Napoca), Biserica Evanghelică (de pe strada Gheorghe Doja, Cluj-Napoca), Castrul roman de la Potaissa (Turda), Biserica de lemn „Sf. Îngeri" (din satul Aşchileul Mic, comuna Aşchileu), Biserica Unitariană din Moldoveneşti (din satul Bădeni, comuna Moldoveneşti). „Anul acesta s-au primit 2,7 milioane de lei din partea Ministerului Culturii şi se vor începe lucrările de restaurare la cele douăsprezece monumente", afirmă  Leonard Horvath, şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj. Acesta mai spune că suma alocată pentru monumentele din Cluj-Napoca este 1.026.685 de lei, iar pentru toate monumentele judeţului, 2.706.617 de lei.

O singură recepţie

Potrivit informaţiilor primite de la Institutul Naţional al Patrimoniului de la Bucureşti, institut prin care se derulează Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice, lucrările propriu-zise vor începe anul acesta după ce se vor termina procedurile de atribuire a contractelor de proiectare (momentan, 4 dintre monumentele enumerate mai sus sunt în acest stadiu) şi de atribuire a lucrărilor de reabilitare (8 monumente sunt în această fază). La un singur obiectiv - Biserica Reformată 1821-1859 (de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, din Cluj-Napoca) - se precizează că se va face recepţia anul acesta, valoarea investiţiei fiind de 359.746,33 de lei.

„E important că s-au dat bani, chiar dacă sunt puţini, şi că se încep lucrările de restaurare. Fonduri vor veni de la an la an, iar reabilitarea se va întinde pe parcursul mai multor ani, aşa s-a procedat şi la Palatul Voievodal de la Turda", adaugă Horvath.

„Banii nu ajung"

Castrul roman de la Turda şi Biserica Calvaria din cartierul clujean Mănăştur au primit fiecare câte 50.000 de lei. Suma este insuficientă pentru lucrările care trebuie făcute. „Am aflat că biserica va primi 50.000 de lei pentru lucrări de reabilitare, însă avem nevoie de circa 400.000 de lei ca să reabilităm în întregime Calvaria. Banii nu ajung", susţine preotul Kádár István de la Biserica Calvaria din cartierul clujean Mănăştur.

Acesta mai spune că, anul trecut, a făcut un proiect de reabilitare al lăcaşului unde slujeşte cu ajutorul Fundaţiei „Transilvania Trust" din Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite