VIDEO Scandalul de la FSEGA s-a terminat. Dumitru Matiş a fost numit decan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a hotărât, cu puţin timp în urmă, să numească un decan în fruntea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor: pe Dumitru Matiş. Aceasta în condiţiile în care miercurea trecută a respins cei trei candidaţi la funcţia de decan şi intenţiona să organizeze o nouă rundă de alegeri.  

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a numit în urmă cu puţin timp, la FSEGA, un decan dintre cei trei candidaţi la această funcţie. Este vorba de universitarul Dumitru Matiş, care candidase la un nou mandat. Aceasta în contextul în care celelalte facultăţi din cadrul UBB aveau deja, de vineri, 27 aprilie, decani şi în contextul discuţiilor aprinse care desfăşurate azi, în aula FSEGA, dintre profesorii şi studenţii de la FSEGA vis-à-vis de faptul că rectorul refuzase să numească un decan dintre candidaţii validaţi. La discuţii au participat şi doi prorectori, Marcel Pop şi Mihaela Luţaş. Acesta din urmă recunoscuse, voalat, că rectorul nu a ales niciun candidat dintre cei trei întrucât dorea o schimbare în conducerea Facultăţii de Ştiinţe Economice.

Dumitru Matiş ne-a confirmat că el este noul decan al FSEGA. „Rectorul, după unii, poate să numească şi să nu numească un decan", a declarat Matiş. Acesta spunea, în cadrul discuţiilor de la prânz, că dacă se va organiza încă o tură de alegeri îşi va depune candidatura, însă se va gândi serios ce va face pe viitor. „Chiar dacă îmi voi depune candidatura pentru funcţia de decan mă gândesc ce voi face pe viitor în condiţiile în care o echipă de prorectori ţi-e ostilă. Cum să-şi desfăşori activitatea? Asta e marea problemă. (...) Este trist că s-a ajuns aici. Important e să trecem peste şi FSEGA să meargă înainte", afirma Dumitru Matiş, înainte de a fi numit.

Acuzaţii şi declaraţii

Profesorii şi studenţii de la FSEGA erau nemulţumiţi că rectorul nu a ales pe niciunul dintre cei trei candidaţi la funcţia de decan şi că a declarat, în Senatul UBB, că Consiliul Profesoral al FSEGA e nereprezentativ, după ce au avut loc alegeri. „S-a invocat că nu e reprezentativ consiliul nostru, dar aceasta nu trebuia spus înainte de alegeri", adaugă Matiş.

image

Un profesor înscris în competiţia pentru funcţia de decan, dar a cărui candidatură a fost respinsă, Irimie Popa, era pregătit să acţioneze în contecios administrativ decizia rectorului. Acesta afirmă că rectorul nu a oferit niciun argument şi nicio hârtie scrisă privind decizia sa de a nu desemna niciun candidat dintre cei trei. Acesta mai susţine că rectoratul a făcut presiuni enorme asupra candidaţilor la funcţia de decan privind numirea la nivelul decanatelor a echipelor de prodecani. „Se doreşte reluarea alegerilor până iese cine trebuie", consideră Irimie Popa.

Acesta şi cei prezenţi la discuţii au semnat o declaraţie în nouă puncte prin care îi declarau „război" rectorului. Îşi exprimau dezacordul privind decizia rectorului de a nu desemna, dintre candidaţii validaţi, niciun decan la FSEGA şi i-au cerut acestuia să „constate că diferenţele de opinie dintre membrii comunităţii academice nu constituie un delict".  Aceştia mai solicitau, în cele nouă puncte, ca Consiliul Profesoral al facultăţii să ia poziţie faţă de atitudinea conducerii UBB.

Studenţii şi universitarii de la FSEGA respingeau reluarea concursului pentru ocuparea postului de decan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite