Scandal în mediul cultural clujean. Regizorul Tompa Gabor: „Sindicaliştii Operei sunt extremişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tompa Gabor, indignat de sindicaliştii Operei
Tompa Gabor, indignat de sindicaliştii Operei

Regizor clujean consideră că în tot scandalul izbucnit între el şi actorii Naţionalului există un caracter antimaghiar. Tompa a declarat că nu îşi va cere scuze faţă de sindicaliştii Operei din Cluj, după ce a afirmat că aceştia sunt primitivi, barbari şi nesimţiţi, care se folosesc de orice pretext ca să nu lucreze.

Sindicaliştii şi artiştii Operei Naţionale Române Cluj au protestat, în urmă cu câteva zile, faţă de condiţiile improprii în care trebuie să îşi desfăşoare activitatea. Din cauza frigului, deoarece centrala instituţiei nu funcţionează, ei au amânat pe termen nelimitat mai multe spectacole, printre care şi opera „Don Giovanni“, al cunoscutului regizor maghiar Tompa Gabor.

Într-o conferinţă de presă, acesta s-a arătat surprins de decizia lor şi a spus că se folosesc de orice pretext ca să nu lucreze, caracterizându-i ca fiind primitivi, barbari şi nesimţiţi. „Eu am stat în frigul acela mai mult ca toţi şi nu mă plâng. E adevărat că sunt condiţii grele, dar trebuia spus de la început, nu după ce au fost angajaţi actori pentru spectacole, după ce s-au făcut repetiţii numeroase“, s-a plâns Tompa Gabor.

„Nu îmi cer scuze“

După declaraţiile dure ale regizorului, în conferinţa de presă, sindicaliştii Transilvania Art i-au răspuns acestuia printr-o scrisoare deschisă şi i-au cerut scuze în mod public. Mai mult, l-au acuzat că e „prieten“ cu directorul instituţiei, Rareş Trifan, căruia actorii i-au cerut demisia, de faptul că i-a plătit un onorariu de 18.000 de euro pentru punerea în scenă a spectacolului.

„Domnule Tompa Gabor, vă aducem la cunostinţă intenţia noastră, ca în cazul în care nu retractaţi public jignirile aduse celor peste 200 de membrii ai Sindicatului Transilvania Art (aproximativ 85 de procente din angajatii operei cu contract pe perioadă nedeterminată), să nu mai dorim colaborarea cu dvs. pentru finalizarea premierei cu opera «Don Giovanni» de Mozart”, se arată în încheierea scrisorii.

Tompa ne-a declarat, astăzi, că nu are niciun motiv să-şi ceară scuze faţă de sindicaliştii „extremişti“. „Nu au fost jigniri, nu îmi cer scuze. Cred că în tot scandalul acesta care ia deja amploare există un caracter extremist, antimaghiar, s-a ajuns prea departe“, ne-a spus regizorul.

Onorariul primit, confidenţial

Regizorul clujean nu a negat acuzaţiile care îl acuză că ar fi primit un onorariu de 18.000 de euro pentru punerea în scenă a spectacolului, însă a afirmat că aceste sume sunt confidenţiale, conform contractelor. „Chiar dacă nu s-ar face nicio producţie lor tot nu le-ar creşte salariile. E o eroare, actorii cred că orice economie s-ar face le-ar merge la salariu, dar nu e aşa. Sumele pe care în general le iau sunt mai mici decât cele ale altor regizori“, a adăugat Tompa.

Potrivit acestuia, un regizor începător poate primi pentru un spectacol 5 mii de euro, iar cei mai avansaţi pot ajunge la 7, 10 sau 12 mii de euro.

„Nu au fost jigniri, nu îmi cer scuze. Cred că în tot scandalul acesta care ia deja amploare există un caracter extremist“, Tompa Gabor, regizor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite