Scade interesul pentru Champions League la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Arena din Gruia nu se mai umple nici la cele mai importante meciuri ale CFR-ului
Arena din Gruia nu se mai umple nici la cele mai importante meciuri ale CFR-ului

Reţeta financiară nu mai este atât de bună pentru CFR precum în urmă cu doi ani, din cauza numărului mic de bilete vândute pentru meciurile din Liga Campionilor. Pentru partida cu Basel, CFR nu a vândut decât 10.000 de bilete, iar stadionul nu va fi plin nici la întâlnirea cu Bayern

În ultimii ani, toate echipele româneşti care şi-au propus câştigarea titlului în competiţia internă, s-au axat pe o strategie rapidă de a face bani. Salvarea unor echipe precum Steaua, Unirea Urziceni sau CFR Cluj a venit din participarea în Liga Campionilor, de unde şi-au asigurat o mare parte din bugetul pentru un întreg sezon. Datorită performanţelor din perioada 2004-2006 a Stelei şi a Rapidului în Cupa UEFA, România a primit dreptul de a înscrie campioana direct în grupele Champions League, iar echipa clasată pe locul secund în ultimul tur preliminar al competiţiei.

12 milioane de euro în ediţia trecută

De această şansă a profitat şi CFR Cluj, echipă care în urmă cu doi ani a participat pentru prima oară în cea mai prestigioasă competiţie intercluburi. Reţeta financiară a fost una de un real succes pentru Arpad Paszkany. CFR a încasat 3,8 milioane pentru calificarea direct în grupe şi 550.000 de euro pentru fiecare dintre cele şase meciuri pe care le-a disputat (3,3 milioane).

De asemenea, cele patru puncte câştigate în grupa cu Roma, Chelsea şi Bordeaux au fost recompensate cu 1,2 milioane (800.000 pentru victoria cu Roma şi 400.000 pentru egalul cu Chelsea). Clujenii au mai încasat bani şi din drepturile de televizare, calculate în funcţie de puterea economică a ţării şi a cotei de piaţă a clubului. Astfel, alte 1,5 milioane de euro au intrat în conturile celor din Gruia, din „market pool“. Din vânzarea de bilete pentru cele trei meciuri de pe teren propriu, Paszkany a mai încasat alte două milioane de euro, suma totală ajungând la aproape 12 milioane.

Nu se mai umple stadionul

Anul acesta, UEFA a alocat aceleaşi sume participantelor în ligă, iar şefii din Gruia îşi făceau planuri că vor avea un profit la fel de mare şi în acest sezon. Deşi preţurile pachetelor de bilete au fost mai mici decât în urmă cu doi ani, ele variind între 150 şi 1000 de lei, în condiţiile în care în urmă cu doi ani ele au fost între 200 şi 1500, tot mai puţini spectatori sunt dispuşi să scoată din buzunar aceste sume. Dacă în 2008 fiecare partidă s-a disputat cu casa închisă, la meciul cu Basel de luna trecută, asistenţa a fost de numai 10.000 de spectatori.

„Dacă am fi jucat cu echipe precum Barcelona sau Real Madrid, sunt sigur că se umplea stadionul. Din păcate e recesiune peste tot şi nu mai au oamenii bani să meargă pe stadion. Oricum, sper ca la meciurile cu Bayern şi Roma să fie 20.000 de spectatori“, a declarat Iuliu Mureşan. Clubul nu a vândut decât 4000 de pachete pentru cele trei meciuri, iar de ieri s-au scos la vânzare, deocamdată doar online, bilete pentru partida de Bayern, din 3 noiembrie, la preţuri între 60 şi 450 de lei. Conform aşteptărilor organizatorilor, stadionul nu se va umple, însă, nici la meciul cu germanii şi nici la cel cu AS Roma, CFR pierzând astfel o sumă importantă de bani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite