Cluj: Sătenii din Sic au comemorat masacrul din 1717 (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Sătenii din Sic au comemorat masacrul din 1717 (GALERIE FOTO)
Cluj: Sătenii din Sic au comemorat masacrul din 1717 (GALERIE FOTO)

Locuitorii comunei clujene Sic au comemorat azi 292 de ani de la invazia tătară din 1717 în straie populare vechi de câteva zeci de ani, cu porumb fiert şi muzică rock.

Sătenii din Sic şi-au petrecut cea mai mare parte din zi la biserica din sat veche de câteva sute de ani, pentru a-şi comemora strămoşii ucişi în urma invaziei tătare. Se spune că atunci din cei 1000 de locuitori, tătarii au ucis 900.

Jurământ păstrat din generaţia în generaţie

“Evenimentul este pentru noi o tradiţie, care nu poate fi încălcătă. Strămoşii noştri şi-au jurat să ţină doliu şi post, dar şi să participe la cele trei slujbe bisericeşti, iar noi ducem mai departe din generaţie în generaţie legământul”, a explicat Rosalia Kocsis, una din sătence. Evenimentul a debutat încă de azi dimineaţă, de la ora 10.00 cu sluja Liturghiei, urmată de alte două slujbe oficiate la biserica din Sic, ultima dintre acestea şi cea mai importantă, având loc în această seară.

Comemorare în straie de sărbătoare

Aceştia s-au îmbrăcat cu această ocazie în costumele lor populare, păstrate de la o generaţie la alta. “Acest port popular este special pentru ziua aceasta, pentru că rochiile noastre au acum culoare neagră, în semn de doliu”, a declarat Suzana Gyorgy. Chiar dacă costumul femeilor, compus din nu mai puţin de cinci rochii cântăreşte peste trei kilograme, sătencele din Sic nu se plâng şi spun că mai tinerele lor consătence sunt cele care duc “mai greu” tradiţia mai departe.

“Pentru noi e uşor, cele tinere se descurcă mai greu. Nu lăsăm să se piardă sub nicio formă, însă, tradiţia şi îi educăm pe cei tineri în acest spirit”, a adăugat aceasta. Pe lângă slujbele de la biserică şi portul popular, sărbătoarea a mai presupus şi post pe tot parcursul zilei, astfel că, potrivit tradiţiei, sicanii nu au consumat carne, iar de pe masă nu a lipsit azi porumbul fiert.

Seara s-a încheiat în centrul satului pe ritmuri populare ungureşti, după care rockerii de la Knock Out au fost cei care au animat atmosfera.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite