Sat clujean terorizat de o familie de ciobani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Breban arată cum i-a fost spartă casa şi uşile de la casă
Cristian Breban arată cum i-a fost spartă casa şi uşile de la casă

Locuitorii unui sat situat la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca trăiesc după legea pumnului. Membrii unei familii de ciobani ce locuieşte izolată pe un vârf de deal a băgat în spital mai mulţi săteni din Orman, judeţul Cluj, iar poliţiştii îşi pasează răspunderea de la unul la altul.

Mai mulţi săteni din Orman, comuna Iclod, sunt frecvent bătuţi şi terorizaţi de membrii unei familii de ciobani, ce face legea de câţiva ani legea în aşezarea de 600 de suflete, sub privirea indulgentă a autorităţilor.

Bătrânii satului, care compun majoritatea populaţiei rămasă în localitate, se tem să iasă pe stradă, de frica membrilor clanului de ciobani Tarţă, care împart pumni şi picioare în stânga şi-n dreapta. Amorţiţi de aceeaşi teroare, localnicii au renunţat să apeleze chiar şi la autorităţi, deoarece de câţiva ani încoace cei şase fii ai familiei Tarţă şi tatăl acestora nu au fost traşi la răspundere de nimeni.

12 zile de spitalizare

Alexandru Berciu, în vârstă de 72 de ani, povesteşte că a fost bătut atât de tare de către Sabin Tarţă, capul familiei de ciobani, încât a stat în spital 12 zile. „M-o lovit cu picioru’ în gură şi în cap până am picat jos. Apoi m-o prins de grumaz de nu am mai putut sufla”, spune bătrânul. Întâmplarea s-a petrecut în luna august anul trecut, la stâna ciobanilor, care cresc 600 de oi.

„Am mers să cumpăr caş, şi pentru că am îndrăznit să le zic că pasc oile pe păşunea altora, m-o bătut, şi pe mine şi pe nevastă-mea”, povesteşte săteanul.

Plin de sânge, moşul abia a coborât de pe deal în sat, deoarece stâna este situată la câţiva kilometri de aşezare, în vârful unui deal, acolo unde şi locuiesc membrii familiei. „Am depus plângere, dar de-atunci nu m-o mai căutat nimeni”, mai spune Alexandru Berciu.

Cel bătut, ameninţat cu amenda

O altă bătrână a satului, Rozalia Cupşa, spune că băiatul ei a fost luat la bătaie de fiul cel mare a familiei Tarţă, Sabin, încât s-a ales cu o mână ruptă. „L-am chemat pe şefu de post, domnu Oprea (Ilie Oprea, şeful de post al comunei Iclod - n.r.), şi i-o zis băiatului meu că îl amendează pe el cu zece milioane dacă nu se împacă cu băiatul lui Tarţă”, spune femeia indignată.

Cristian Breban (36 de ani) s-a trezit cu geamurile sparte şi uşa ruptă la casă, deoarece, spune bărbatul, a încercat să-i oprească pe ciobani să intre cu oile pe terenul lui. Tot unul dintre fiii lui Sabin Tarţă a violat-o, în urmă cu câţiva ani, pe o tânără ce suferă de handicap, din sat. „Familia fetei nu a depus plângere, de frică să nu piardă banii alocaţi pentru îngrijirea tinerei”, explică primăriţa comunei Iclod, Maria Moldovan, la ale cărei urechi au ajuns problemele cu care se confruntă sătenii din Orman.

Mai grav este că, spun locuitorii satului, nelegiuirile sunt făcute sub ochii poliţiştilor. „Şefu’ de post este pe-o mână cu ei. Îşi paşte oile la ei, şi nu face nimic”, spune Cristian Breban.

Casa din două comune


Autorităţile au, însă, o altă variantă pentru nerezolvarea plângerilor depuse la Poliţie pe numele ciobanilor. „Poliţia îşi mută competenţa de la postul din Mintiu Gherlii la cel din Iclod, deoarece casa în care locuiesc aparţine din punct de vedere teritorial de ambele comune. Limita dintre cele două judeţe trece printre cele două case ale familiei Tarţa”, explică primăriţa din Iclod, Maria Mureşan.

De câte ori cunt solicitaţi să intervină, accesul pentru autorităţi este destul de dificil, deoarece familia Tarţa locuieşte pe un vârf de deal, la câţiva kilometri de sat, fără nicio cale de acces sau drum. „Nu le e frică de nimic, coboară din când în când în sat şi-şi fac de cap”, conchide Cristian Breban, a cărui casă şi maşină au fost vandalizate de ciobani.

Membrii familiei Tarţa au fost de negăsit. De altfel, chiar şi primăriţa din Iclod spune că nu a reuşit să dea de ei, când a încercat să stea de vorbă cu clanul Tarţa.

Plângeri nerezolvate

„Între cele două familii (Tarţa şi Breban) există o situaţie conflictuală de trei ani, iar pe numele familiei Tarţa există mai multe plângeri din partea locuitorilor din localitate. Sabin Tarţa are la postul de Poliţie din Iclod trei dosare în cercetare, şi mai există cauze în cercetare la Postul de Poliţie Mintiu Gherlii”, a declarat inspectorul Gina Pop, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite